Polisen på plats vid ett blött nyår på Möllevångstorget i Malmö.
Polisen på plats vid ett blött nyår på Möllevångstorget i Malmö. - Foto: Johan Nilsson/TT

Nyårsnattens våldsamheter – bränder och misshandel över hela landet

Det nya året fick en stökig start med bränder och misshandel över hela landet. I Kristianstad och Avesta blev räddningspersonal beskjutna av fyrverkerier och i Östergötland hotade en man att tända eld på ett hus.


Årets sista dag blev – trots regn och bitande kyla – rörigt och våldsamt på flera håll. Flera småbränder bröt ut i allt från containrar till bilar, där flera misstänkts ha orsakats av smällare och fyrverkerier.

Mordförsök och kidnappning

I Sigtuna kom larm in vid 18.43 om en stickskadad pojke under 15 år och bara ett par timmar senare greps en jämnårig pojke misstänkt för mordförsök.

En man i 20-årsåldern misstänks ha fört bort två barn under 18 år och hållit dem mot deras vilja i en bil i Vänersborg under nyårskvällen. När polisen hittade bilen kunde barnen föras i säkerhet. Strax före 21 greps mannen och misstänks nu för människorov.

Fyrverkerier mot polis och räddningstjänst

Polis och räddningstjänst har varit måltavlor för fyrverkerier och smällare under natten och i Kristianstad besköts räddningspersonal med fyrverkerier när de släckte en brand i flera bilar vid 21.53.

I Avesta besköts polis på torget vid tolvslaget. Ingen skadades.

Flera småbränder bröt ut i landet under nyårsnatten. I ett flerbostadshus i Nacka utanför Stockholm orsakade en brand skador på fasaden. Branden tros ha startats av fyrverkerier och en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse har inletts.

I Kallhäll i Järfälla utbröt en brand i ett flerbostadshus vid 20.24. Branden tros ha startat på en altan, vilket polisen misstänker kan ha orsakats av fyrverkerier, och spred sig sedan till en lägenhet. Två personer fördes till sjukhus med rökskador.

I Helsingborg greps en minderårig pojke vid 21-tiden misstänkt för att ha orsakat en brand i en skolbyggnad .

Hotade bränna ner hus

Vid 19-tiden kallades polis till ett hus i sydöstra Östergötland efter att en man barrikaderat sig i samband med larm om våld.

Larmet rörde en misshandel och mannen hade sedan hällt ut brännbar vätska i fastigheten och hotat med att tända på vilket föranledde en stor polisinsats.

Vid 22-tiden greps mannen. De två kvinnor som mannen misstänks ha angripit evakuerades tidigare av polisen.

Sprängde av sig fingrar

I Filipstad sprängde en man i 35-årsåldern av sig flera fingrar när han hanterade fyrverkerier vid strax före tolvslaget på nyårskvällen.

— När polispatrull kom till platsen bedömdes det vara så kritiskt så de väntade inte på ambulans utan lastade in honom i polisbilen och körde honom till sjukhus, säger Rasmus Eriksson vid polisregion Bergslagen.

Örebro drabbades av mycket stök och bråk under nyårsnatten.

I Örebro larmades polis strax efter klockan 01 till en snabbmatsrestaurang efter larm om att raketer avfyrats inne på restaurangen.

En matgäst uppges ha fått nedsatt hörsel av raketerna och polis har nu upprättat en anmälan om framkallande av fara för annan och vållande till kroppsskada.

TT
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!