Nästan hälften av de som tog emot sjukpenning under år 2022 gjorde det på grund av psykisk ohälsa.
Nästan hälften av de som tog emot sjukpenning under år 2022 gjorde det på grund av psykisk ohälsa. - Foto: Claudio Bresciani/TT & Stina Stjernkvist/TT.

39,5 miljarder kronor betalades ut – så fördelades sjukpenningen

Totalt betalades det ut 39,5 miljarder kronor i sjukpenning under år 2022. Nästan hälften av de som behövde ersättning var drabbade av någon form av psykisk ohälsa.


Under år 2022 betalades 39,5 miljarder kronor ut i sjukpenning. Det visar en ny rapport från försäkringskassan. Sjukpenningen syftar till att ersätta de som inte kan arbeta på grund av sjukdom, och börjar gälla från och med sjukdag nummer 15.

Så får du pengarna att räcka under arbetslösheten

Sjukpenningen har minskat i relation till samhällsekonomin de senaste decennierna, men fler sjukskriver sig på grund av psykisk ohälsa. Försäkringskassans rapport visar att stressrelaterad psykisk ohälsa var anledningen till att 20 procent tar emot sjukpenning. 

Här är ljusglimtarna som får din plånbok att växa 2024

Psykiatriska diagnoser vanligast hos sjukskrivna

Statistiken visar också hur det skiljer sig mellan män och kvinnor. 47 procent av kvinnor tog emot sjukpenning efter att ha fått psykiatriska diagnoser. För männen var samma siffra 34 procent. I båda fallen var psykiatriska diagnoser den vanligaste anledningen till nedsatt arbetsförmåga.

Ny lag för arbetsgivare 2024 – blir dyrare att anställa

Foto: Försäkringskassan.

Foto: Försäkringskassan.

Totalt stod stressrelaterad psykisk ohälsa för 8 miljarder kronor av sjukpenningen. Fallen av stressrelaterade psykisk ohälsa var många och långvariga, enligt försäkringskassan. Tillsammans stod alla psykiatriska diagnoser för 42 procent av sjukpenningen 2022 vilket motsvarar 16,8 miljarder kronor.

Klart: Exakt så mycket får du i pension i år

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!