- Foto: Johan Nilsson/TT

Extremkyla drar in – SMHI varnar • Här är det minus 38 grader

Årets första vardag kan bli utmanande vädermässigt både i söder och norr. SMHI varnar för hårda till kraftiga vindar i Skåne och Jämtlandsfjällen.


För nordöstra Skåne har SMHI utfärdat en gul varning för blötsnö och tilltagande ostvind som kan bli frisk till hård i byarna. För Jämtlandsfjällen gäller också en gul varning, då det blåser hårt till mycket hårt på kalfjället. Vindhastigheten kan uppgå till 22 sekundmeter.

Blötsnö och blåst i syd – SMHI orangevarnar

Riktigt besvärligt väder väntas till onsdags- och torsdagsdygnen. SMHI har utfärdat en orange varning för delar av nordöstra Skåne, södra Kalmar län och stora delar av Blekinge. Där väntas kraftigt snöfall och blåst.

— Vi har ett lågtryck som närmar sig från Nordsjön och Danmark. Det för med sig kraftig snöfall över södra Götaland, i kombination med tilltagande vind. Det är blåsigt i dag (tisdag), men det blir blåsigare i morgon, säger meteorolog Emma Härenstam vid SMHI.

– 37,8 grader i Nikkaluokta

Längst i norr är det rejält kallt, dock utan SMHI-varningar. Däremot har tågoperatören Vy ställt in tåg mellan Kiruna och Luleå under tisdagen.

— Det finns inga fordon som får gå i minus 35 som det är just nu och vi gör det för passagerarnas säkerhet, sade Christer Berglund, affärschef på Vy, till TT på måndagskvällen.

På tisdagsmorgonen hade Nikkaluokta, väster om Kiruna, den lägsta inrapporterade temperaturen i landet: – 37,8 grader.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!