Nu blir det iskallt igen.
Nu blir det iskallt igen. - Foto: Jessica Gow/Janerik Henriksson/TT

Nu kommer iskylan tillbaka – här blir det 30 minusgrader

Nu återvänder iskylan. Det blir minusgrader i hela landet, och som kallast kan det bli neråt 30 minus i mitten av nästa vecka.


Början av året inleddes med riktigt kallt väder. I Kvikkjokk-Årrenjarka i norra Lappland uppmättes minus 43,6 grader, vilket är den kallaste januarinatten på 25 år.

Sedan slog det plötsligt om och det blev plusgrader i hela landet. Men nu väntar åter kallare väder, för att inte säga mycket kallare. 

Så boostar du ditt immunförsvar i vinter – och minskar risken för att bli sjuk

25 minusgrader i Uppland

Under måndagsdygnet börjar kall luft avancera ner över Norrland. Måndag, tisdag och onsdag kommer det att vara som kyligast i norra Sverige. 

– Vi ska få in en ordentligt kallmassa över landet. I Norrland blir det temperaturer ner mot 30 minusgrader, säger Marie Stark, meteorolog SMHI, till Nyheter24.

Längre söderut är det tisdagen och onsdagen som bjuder på lägst temperaturer. Under natten mot onsdagen kan det bli minus 25 i Uppland. 

– Det blir kallast ner mot Uppland och Värmland. Längre söderut blir det någonstans ner mot 15 minusgrader, säger Marie Stark. 

Missarna du ska undvika i vinterkylan: "Är ju helt galet"

Snö att vänta i helgen 

Hur blir det med snön då? 

Under lördagen drar ett snöfall in över Sverige. Från Vättern och söderut kan det bli en del regninslag, men över Örebro, Sörmland och Uppland är det rent snöfall. 

Det rör sig däremot inte om några jättestora mängder snö, utan några centimeter.

–  Sen blir det lite osäkert nästa vecka, om det kommer mer omfattande snöfall, säger Marie Stark. 

15 saker du alltid ska ha i bilen på vintern

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!