Under vinterhalvåret riskerar många att bli sjuk, men det finns sätt att boosta immunförsvaret.
Under vinterhalvåret riskerar många att bli sjuk, men det finns sätt att boosta immunförsvaret. - Foto: Erik G Svensson

Så boostar du ditt immunförsvar i vinter – och minskar risken för att bli sjuk

Under vinterhalvåret är det inte ovanligt att många insjuknar med förkylningssymtom eller i vinterkräksjuka. Men det finns några saker du kan göra för att förebygga risken att bli sjuk, enligt 1177 Vårdguiden.


Är du en av alla de som årligen insjuknar i snuva, vinterkräksjuka eller något annat virus? När de kallare månaderna sveper in över landet brukar även några klassiska åkommor göra sig påminda i samhället.

5 enkla smoothies till dig som vill boosta immunförsvaret under förkylningstider

Så stärker du immunförsvaret i vinter

Faktum är att du faktiskt kan påverka ditt immunförsvar så att risken för att insjukna minskar. Genom att stärka immunförsvaret påverkar du din kropps möjlighet att stå emot infektioner som vill slå ut i kroppen och göra dig sängliggandes. 

1177 Vårdguiden ges flera förslag på hur du med relativt enkla medel kan underlätta kroppens mående under halvåret.

1. Ät en varierad kost

Detta hjälper immunförsvaret att få i sig mer näring vilket är viktigt om man till exempel är äldre eller har ett nedsatt immunförsvar. Desto mer näring kroppen har desto bättre kan den slå tillbaka mot infektioner.

2. Motionera 

Att ge kroppen regelbunden fysisk aktivitet är viktigt då det minskar risken för infektionssjukdomar. Exempel på hälsosam rörlighet kan vara att ta regelbundna promenader. Om du har möjlighet så kan du röra på dig så att du får upp flåset, exempelvis genom att träna på gym eller hemma. Se till att inte bli stillasittande för länge, helt enkelt.

3. Vila och sov ordentligt

Sömn och vila behövs för att både hjärnan och kroppen ska kunna återhämta sig. Se till att få ordentligt med sömn, lägg dig i tid och gå upp ungefär samma tid varje dag. Är kroppen återhämtad så kan den bättre bekämpa virus och infektioner.

4. Försök undvika alkoholkonsumtion

Alkohol minskar din förmåga att skydda kroppen från bakterier och virus. Det dämpar även hostreflexer som driver ut bakterier och virus från kroppen. Det ökar också risken för högt blodtryck.

5. Sluta röka

Rökning påverkar kroppen på flera sätt, bland annat skadas luftvägarna. Det kan öka risken för svårare sjukdomsförlopp vid vissa infektioner. Det ökar också kroppens infektionskänslighet, blodcirkulationen blir sämre och syresättningen i kroppen minskar.

Miljonskulder, rättstvister och sagobröllop – så lever Anna Skipper idag

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!