Det blir riktigt kallt i hela landet i helgen. Arkivbild.
Det blir riktigt kallt i hela landet i helgen. Arkivbild. - Foto: Anders Wiklund/TT

Kallaste januarinatten på 25 år – här var det 43,6 minusgrader

Kallaste januarinatten i Sverige på 25 år. I Kvikkjokk-Årrenjarka i norra Lappland minus 43,6 grader uppmätts. Det är riktigt, riktigt kallt, säger Ida Dahlström, meteorolog på SMHI.


Det har varit ordentligt kallt i norr de senaste dagarna. I Kvikkjokk-Årrenjarka i Lappland, där man uppmätt minus 43,6, har man inte sett så låga temperaturer sedan man startade den stationen år 1888, enligt SMHI.

Och det är alltså även den kallaste januarinatten i Sverige på 25 år.

— I hela Västerbottens och Norrbottens län kan man summera att det är 25–35 minusgrader, och kylan ser att stanna kvar där veckan ut, säger Ida Dahlström, meteorolog på SMHI.

Kallt i hela landet

Nu kryper kylan även längre söderut i landet.

— Den här kalla luften kommer ned söderut och då väntas minusgrader i hela landet. Det ser ut att kunna bli riktigt kallt under fredag och lördag för hela landet, säger Dahlström.

Även nedåt Götaland kan temperaturen sjunka till minus 15–18 grader.

— Kylan ser ut att stanna veckan ut, sedan är det lite mer osäkert kring vad som händer i början på nästa vecka. Det ser ut att kunna föras in lite mildare luft.

Varnar för hårda vindbyar

SMHI varnar för att delar av Götaland och Svealand får en ganska stormig onsdag med hårda ostliga vindbyar samtidigt som det ser ut att bli rejält med snö.

— Det är riktigt blåsigt på ganska många håll i dag, vi har hårda vindbyar generellt. Vi har också snöbyar som kommer in här, det kan innebära problem med snörök, säger Ida Dahlström.

Besvärlig snörök och halka är det störst risk för i norra Östergötland, Sörmland och Uppland.

I östra Skåne, Blekinge och södra Kalmar län kan det komma 20–30 centimeter snö.

Under torsdagen ser snöovädret ut att lugna ner sig lite och mattas av över södra Götaland, trots fortsatt blåst.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!