- Foto: Pexels

Populära restaurangen tvingas stänga – hyran tredubblas: "Chockad"

På ett guldläge vid Kungsträdgården ligger Thank God It' Friday, TGIF. Men nu tvingas restaurangen stänga eftersom årshyran höjs från cirka 5,5 miljoner till runt 15 miljoner. Konflikten har tagits till hyresnämnden där ägaren inte tänker ge sig.


Bredvid Kungsträdgården, med utsikt över parken, ligger restaurangen Thank God It' Friday, TGIF. Men på grund av tredubblad hyra och en tvist i hyresnämnden tvingas restaurangen nu att lämna guldläget. Senast den 31 januari ska restaurangen ha flyttat från lokalen, vilket Dagens Industri var först att rapportera om.

– Jag var chockad. Jag trodde att jag läste fel i avtalet, säger Tony Challma, franchisetagare som driver restaurangen, till DN.

Då är det okej att inte betala dricks – enligt experterna

Tvist i hyresnämnden: "Riskerar livet på våra anställda"

Konfliken startade 2022 med ett ägarbyte. Lokalen där TGIF har sin restaurang ägdes tidigare av Apple men i augusti 2022 valde de att sälja lokalerna till bolaget Maelir som drivs av fastighetsinvesteraren Jakob Johansson. Kort därpå höjdes årshyran från cirka 5,5 miljoner kronor till runt 15 miljoner kronor, skriver DN.

Därför ska du INTE ta med din hund till restaurangen

Detta tyckte Challma var orimligt eftersom lokalerna är i dåligt skick. Därför tog han tvisten vidare till hyresnämnden, där han önskade få behålla nuvarande hyresvillkor och att flytten skulle ske senare under 2025. Vilket hyresnämnden inte godkände.

– Den här fastigheten är i uselt skick. Det finns så grova brister där så att det riskerar livet på våra anställda, säger han till DN.

Johansson säger i en kommentar till Dagens Industri att restaurangens tidigare avtal har varit ”mycket gammalt och har löpt helt utan indexjustering”.

Challma tänker dock inte ge sig och ska lämna in en stämningsansökan för indirekt besittningsskydd för mer än 100 miljoner kronor.

Det här är det värsta du kan göra när du beställer, enligt servitören



De senaste nyheterna direkt i din inkorg!