Genrebilder.
Genrebilder. - Foto: Staffan Claesson/TT/Matt Rourke

Då är det okej att inte betala dricks – enligt experterna

Det finns vissa tillfällen där man faktiskt inte förväntas betala dricks och andra tillfällen när det kutym att göra. Här reder experterna ut när det är okej att inte betala dricks.


När saker i samhället blir dyrare blir det också mindre pengar kvar i plånboken. Många väljer då att snåla med dricksen när de är ute.

Om man inte betalar dricks kan man råka uppfattas som snål eller missnöjd med den service man fått. Men det finns tillfällen du egentligen inte ens behöver betala dricks.

Här får du veta när det faktiskt är okej att inte betala dricks och vid vilka tillfällen det förväntas av en, vilket även Dagens PS rapporterat om.

Kvinna åt mat på Subway – fick chocknota på 73 000: ”Vem dricksar så mycket?”

Då behöver du inte betala dricks

Enligt etikettexperten Thomas Farley behöver man inte betala dricks till personer som redan har en fast lön, eller till personer som utför ett hantverk. Exempel på sådana typer av yrken är läkare, advokater och rörmokare. 

Här är jobben med lägst medellön – så lite tjänar man

Ett ge en person med denna typ av tjänst dricks skulle instället kunna bli pinsamt, säger Thomas Farley till CNBC.

– Det kan också ses som ett försök att vinna någon form av fördel eller som någon form av muta, säger han.

Han menar även att det inte är några krav på att ge dricks till personer som jobbar som barista eller kassör, då de ofta tjänar en fast lön.

Stora pensionsändringen: Så kan du få 500 kronor mer i månaden – livet ut

Då bör du betala dricks

Etikettexperten Elaine Swann menar att det dock finns tillfällen när det kan vara fint att ge dricks till personer som jobbar över disk. 

– Du kanske besöker etablissemanget regelbundet och de har memorerat din beställning, säger hon till CNBC.

restauranger förväntas man dock alltid ge dricks till servitrisen, om servicen inte varit dålig eller personalen varit uppenbart otrevlig.

Ny lag för arbetsgivare 2024 – blir dyrare att anställa

/