Systembolagets VD Ann Carlsson Meyer ryter ifrån.
Systembolagets VD Ann Carlsson Meyer ryter ifrån. - Foto: Martina Holmberg/TT, pressbild & screenshot från Systembolaget.

Systembolaget ryter ifrån mot kritiken

Systembolaget har mött kritik i en debattartikel som hävdar att det statliga bolaget försökt påverka den politiska opinionen. Nu ryter Systembolagets VD Ann Carlsson Meyer ifrån.


I en debattartikel från Expressen kritiserar Elisabeth Thand Ringqvist (C) och Christofer Bergenblock (C) Systembolaget. Enligt skribenterna har Systembolaget försökt påverka politiska beslutsprocesser och drivit så kallade påverkanskampanjer. 

Nu har Systembolaget publicerat ett klargörande från sin VD Ann Carlsson Meyer som ryter ifrån mot politikerna. Hon understryker att det är de som styr i Sverige som avgör vilken alkoholpolitik som bedrivs. 

"Det är politikens sak"

I debattartikeln skriver Ringqvist och Bergenblock att Systembolaget varit kritiska kring förslaget om tillåtandet av gårdsförsäljning av alkohol, ett förslag som stödjs av Centerpartiet. Detta bemöter Meyer genom att hänvisa till EU-lagstiftningen.

– När det gäller gårdsförsäljning var Systembolaget en av flera experter som blev ombedda av regeringen att uttala sig. Inom ramen för det uppdraget framförde vi att vi inte ser att utredningens förslag om gårdsförsäljning i Sverige är förenligt med EU-lagstiftningen, skriver Meyer. 

– Men det är inte Systembolagets uppdrag att fatta beslut om detta, det är politikens sak.

"Förtäckta hot"

I debattartikeln skriver politikerna att det omöjligt kan vara ett statligt bolags uppgift att genom "förtäckta hot försöka påverka den politiska opinionen."

– Systembolagets uppdrag är att med ensamrätt och med ansvar och god service, sälja alkoholdrycker samt att informera om alkoholens skadeverkningar, svarar Meyer.

– De exempel som lyfts fram i debattartikeln i Expressen speglar inte hur vi arbetar idag, skriver VD:n.

Här kan du läsa fler nyheter från Nyheter24:

Så mycket dyrare är alkoholen nu – skatten höjdes 1 januari

Stora ändringen hos Systembolaget – så påverkas kunderna

Blåste personalen Systembolaget – lurade till sig 3 000 kronor

Systembolagets skämt hyllas av kunderna: "Geni"

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!