EU har ett förslag på ett nytt pantsystem som kan påverka det svenska.
EU har ett förslag på ett nytt pantsystem som kan påverka det svenska. - Foto: Jessica Gow/TT

Så vill EU ändra panten i Sverige

Rådet och parlamentet ska slutförhandla om EU-förslaget som rör pantsystem. Om förslaget går igenom så riskerar det att ändra på det pantsystem som finns i Sverige i dag.


EU har kommit med ett förslag som kan betyda att det svenska pantsystemet kommer att försvinna. De vill nämligen minska mängden engångsförpackningar och deras påverkan på miljön och klimatet. 

Det nya förslag handlar om att skapa ett slags "återanvändningssystem" som skulle se likadant ut vart man än åkte inom EU.

Svenskar allt sämre på att återvinna

Flera upprörda över EU:s förslag på pantsystem

Nu är det många som är upprörda över EU:s förslag. Många menar att det skulle bli sämre för miljön om Sverige gick över till detta system, istället för att få ha kvar systemet som finns i dag.

Ändringen hos Systembolaget som många missat: "Slängs"

“EU:s förslag är dåligt även för de svenska dryckes­producenterna. Tillsammans med dagligvaru­handeln och förpacknings­industrin har man under åren investerat flera miljarder kronor i att bygga upp dagens pantsystem. En återgång till glasflaskor och backar kommer i praktiken att förstöra förutsättningarna för vårt moderna pantsystem.”, skriver Sofie Eliasson Morsink, ordförande i Livsmedels­företagen och Björn Hellman, vd för Livsmedels­företagen, i en debattartikel för Svenska Dagbladet.

Sofie Eliasson Morsink och Björn Hellman skriver även i sin debattartikel att de anser att det är bra att pant-frågan lyfts i EU. De vill dock inte att andra länders förbättrade pantsystem ska påverka det som Sverige redan har.

Ica-chefens ilska mot kunderna: "Smutsiga underkläder"

Nu ska det slutförhandlas om förslaget

Hur det verkligen blir med det svenska pantsystemet återstår att se. Nu ska rådet och parlamentet slutförhandla om förslaget.

Här är framtidens pantmaskin för snusdosor – smarta idéen blev till verklighet

EU
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!