Alkoholskatten höjdes igen den 1 januari 2024.
Alkoholskatten höjdes igen den 1 januari 2024. - Foto: Stella Pictures och Hasse Holmberg/TT

Så mycket dyrare är alkoholen nu – skatten höjdes 1 januari

Vid årsskiftet höjdes alkoholskatten för andra året i rad. Men hur mycket dyrare har vin, öl och sprit egentligen blivit?


Den 1 januari 2024 trädde inte bara flera nya lagar och förordningar i kraft, utan det var också flera skatteändringar som började gälla. 

En sådan ändring gäller alkoholskatten som höjts för andra året i rad. Vid årsskiftet 2022/2023 höjdes skatten på öl och vin med fem procent, medan skatten på sprit höjdes med en procent och nu blir alkohol alltså ännu dyrare.

Ny lag för ordningsvakter börjar gälla 2024 – det här får de göra

Så mycket mer kostar öl, vin och sprit 2024

I år höjdes skatten på öl och vin med 7,6 procent och skatten på sprit höjdes med en procent, vilket ska ge drygt 18,4 miljarder kronor i skatteintäkter under 2024, enligt regeringens budgetproposition

Därför är det 20-årsgräns på Systembolaget och 18-årsgräns på krogen

Foto: Isabell Höjman/TT

Men vad innebär egentligen höjningen för priserna på Systembolaget? Enligt Expressen gör skattehöjningen att öl på burk, med volymen 33 centiliter och en alkoholhalt på fem procent, blir ungefär 26 öre dyrare.

Samtidigt blir en vinflaska, med tolv procent alkohol, ungefär 1,5 kronor dyrare och en bag-in-box, med tre liter vin, över sex kronor dyrare. 

Systembolaget ändrar öppettiderna under trettonhelgen – då har de stängt

Så räknar du ut skatten på alkohol 2024

Hur alkoholskatten räknas ut varierar och olika skattesatser gäller för olika sorters alkoholvaror. På Skatteverket kan du läsa mer om hur beräkningen går till. 

Kaos inne på Systembolaget: "Lämnade butiken"

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!