Hur mycket kontanter ska man ha hemma?
Hur mycket kontanter ska man ha hemma? - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Anders Wiklund/TT

Så mycket kontanter ska du ha hemma

Vid händelse av kris är det fördelaktigt att ha kontanter hemma. Men hur mycket pengar ska man egentligen ha och hur de ska förvaras? Nyheter24 frågade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).


Sverige är ett av världens mest digitaliserade länder och när det gäller digitala betallösningar ligger vi också i framkant. Men i händelse av kris är det fördelaktigt att inte förlita sig allt för mycket på tekniken. 

– Om ett betalningssätt eller kassasystem drabbas av avbrott så kan det bli svårt att köpa mat, drivmedel och medicin. Det är därför bra att kunna betala på flera olika sätt, säger Elin Bohman, pressekreterare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) till Nyheter24

Experten: Det bör man ha hemma vid kris – som många glömmer

Hur mycket kontanter ska man ha hemma?

Det kan alltså vara bra att ha kontanter hemma. Men hur mycket pengar är egentligen rimligt att ha i beredskap i sitt hushåll? 

– Fundera på hur hemberedskapen ser ut för ditt hushåll och hur mycket kontanter du eller ni behöver för att klara er en vecka utan samhällets hjälp, då har du gjort mer än de flesta. Lite är bättre än ingenting. Gärna i mindre valörer, säger Elin Bohman. 

Experten tipsar: Det ska du ha hemma om det blir strömavbrott

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Så ser du till att dina husdjur håller värmen vid strömavbrott

Så ska du förvara kontanterna

MSB har inga rekommendationer kring huruvida man ska ha kontanter i andra valutor. Däremot uppmanar de alla, som tar ut kontanter, att förvara pengarna så att man i största möjliga mån förhindrar att de skadas eller går förlorade.

Så mycket pengar bör du ha på sparkontot

/
MSB
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!