Så ska du agera vid ett strömavbrott.
Så ska du agera vid ett strömavbrott. - Foto: Fredrik Sandberg / TT och Erik Johansen/NTB/TT

Experten tipsar – det ska du ha hemma om det blir strömavbrott

Krisexperten Niklas Kämpargård gästade nyligen TV4 Nyhetsmorgon för att prata om krisberedskap och sin nya bok i ämnet. "Urbant kaos - så klarar du kriser i det moderna samhället".


Under fredagen gästade författaren och krisexperten Niklas Kämpargård TV4 Nyhetsmorgon för att prata om krisberedskap, ett ämne som blivit högaktuellt efter coronapandemin och kriget i Ukraina. 

Strömavbrott

Förutom att prata om krisberedskap i största allmänhet berättar även Niklas Kämpargård om hur man bör agera under ett strömavbrott och vad man bör ha hemma.

Ljus

Det första man bör säkerställa om man det blir strömavbrott är någon form av ljuskälla, speciellt om det sker under någon av årets mörkare månader eller under natten. 

– Det blir kolsvart. Dessutom kanske man inte har någon mobiltelefon med täckning som det skulle slås ut, säger Niklas Kämpargård.

Radio

Se till att ha en bärbar radio hemma så att du enkelt kan ta del av VMA (viktiga meddelanden till allmänheten).

Håll frysen stängd

Försök att inte öppna frysen i onödan. Maten kan klara sig i flera dagar i frysen utan att bli dålig, speciellt om den är välfylld. Dock blir den fortare dålig och temperaturen i frysen höjs, om du öppnar och stänger ofta.

Läs mer: De prioriteras om Sveriges elnät slås ut – tvingas ransonera

/
/
VMA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!