Vilka saker ska man ha hemma vid krig och kris?
Vilka saker ska man ha hemma vid krig och kris? - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Henrik Montgomery/TT

Experten: Det bör man ha hemma vid krig – som många glömmer

De allra flesta vet att det är en god idé att ha konserver, ett stormkök eller några vattendunkar om kriget eller krisen kommer. Men det finns en viss typ av föremål som tenderar att glömmas bort.
– Vad folk inte brukar tänka på är hygienartiklar, säger överlevnadsexperten Fredrik Qvarnström till Nyheter24.


Krig pågår i Ukraina efter att Ryssland inlett en storskalig militär attack mot landet den 24 februari. 

Läs vad vi vet om invasionen här.

Kriget i Ukraina gör att svenskar handlar

Det ryska angreppet har lett till omfattande oro världen över, både bland världsledare och den stora civilbefolkningen.

Detta har, i sin tur, resulterat i en efterfrågan på utrustning för kris- och krigsberedskap som beskrivs som "helt galen", vilket Nyheter24 tidigare rapporterat om

Experten: Här är största risken vid kris och krig

I en intervju med Nyheter24 berättar Fredrik Qvarnström, som grundat Överlevnadsbutiken, om hur han ser på den rådande situationen och vad man bör tänka på.

– Det som är den största risken, som jag ser det, är väl att det blir strömavbrott helt enkelt. Problem med infrastrukturen alltså, säger Qvarnström och fortsätter:

– Så man ska ha saker hemma som gör att man klarar det: ficklampor, stormkök eller liknande så att man kan laga mat, vattendunkar och något sätt att rena mer vatten.

Föremålen folk glömmer vid krisberedskap

De flesta har nog koll på vikten av att ha exempelvis konserver och vattendunkar hemma, menar Fredrik Qvarnström. Det finns dock en viss typ av föremål som folk tenderar att glömma.

– Vad folk inte brukar tänka på är hygienartiklar, säger han och fortsätter:

– Det är bra att till exempel ha våtservetter hemma så att man kan tvätta händerna om vattnet inte fungerar och kanske även kraftiga påsar att ha i toaletten om avloppssystemet inte funkar längre.

Det finns dock risker med att hamstra. Läs mer om det här.

MSB listar: Saker att ha hemma vid krig och kris

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har i broschyren "Om krisen eller kriget kommer" sammanställt en lista över vilka föremål du med fördel kan ha hemma för att ha god hemberedskap.

Här kan du läsa broschyren och se listan.

/
Senaste nytt

Danske Bank: Vi går mot bättre tider

Ny explosion i Stockholmsområdet

Två personer har, enligt polisen, lindriga skador efter en detonation utomhus vid ett flerfamiljshus i Larsberg på Lidingö utanför Stockholm strax före fyratiden på tisdagsmorgonen.

Tre knivskadade i Skellefteå

1 timme sedan
Tre män i 20-årsåldern har förts till sjukhus efter att ha blivit skurna, förmodligen med en kniv, i Skellefteå. Polisen har gripit en misstänkt, en man i samma ålder som de skadade.

Gäng försöker ta kontroll över flygplats i Haiti

1 timme sedan
Tungt beväpnade gäng öppnade på måndagen eld mot polis och soldater i ett försök att ta kontroll över Haitis största flygplats, Toussaint Louvertures, som stängdes till följd av händelserna.

Blandat på Asiens börser

1 timme sedan
Utvecklingen på de ledande börserna i Asien var blandad i förmiddagshandeln på tisdagen.

Miljardstämning mot Elon Musk

1 timme sedan
Flera tidigare ex-toppchefer på Twitter stämmer Elon Musk för uteblivna ersättningar och avgångsvederlag på 128 miljoner dollar, motsvarande 1,3 miljarder kronor. Det rapporterar CNBC.