Hur ser man till att ens katt eller hund håller värmen vid ett strömavbrott?
Hur ser man till att ens katt eller hund håller värmen vid ett strömavbrott? - Foto: Stella Pictures och Pexels

Så ser du till att dina husdjur håller värmen vid strömavbrott

I vinter kan elen komma att stängas av i vissa områden under kortare perioder, vilket också innebär att de med direktverkande elvärme kan få det lite kyligare. Om man då är husse eller matte till en liten hund eller katt gäller det att tänka till.


Vissa områden kan komma att kopplas bort från elnätet under kortare perioder i vinter. Detta på grund av den rådande elbristen. 

Här kan du läsa om vilka hushåll som lär drabbas först om elen stängs av.

Experten: "Träna din hund eller katt"

Om du skulle drabbas och om du har direktverkande elvärme i ditt hushåll kan det snabbt bli kyligt – något som även blir märkbart för husdjuren i hemmet.

Nyheter24 frågade Eva Ladberg, agronom och utbildningskonsulent vid den ideella organisation Svenska Blå Stjärnan, om hur man på bästa sätt ser till att ens hund eller katt håller värmen vid ett strömavbrott.

– Hundar och katter är olika, men när det gäller att det blir kallt inomhus är skillnaderna inte så stora. Det är nog större skillnader mellan raser som till exempel skillnaden mellan en nakenkatt och en norsk skogskatt. Den ena har ingen päls och den andra tjock päls som skyddar längre mot kyla. 

– Hjälp ditt djur att hålla värmen med täcke om det funkar och om det behövs. Blir det kallt inne är det klokt att man håller sig alla i ett rum och sover nära varandra. Man kan bygga en koja till exempel med filtar över ett bord där man sover tillsammans. Både djur och människor avger värme och det är lättare att hålla värmen i små utrymmen. 

Om man vill använda sig av täcke kan det vara en god idé att ha lite framförhållning.

– Träna din katt eller hund att ha täcke på sig så att det funkar när det verkligen behövs, säger Eva Ladberg till Nyheter24.

Här hittar du en checklista för vad du bör ha hemma till din hund eller katt vid ett strömavbrott.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!