Flera busschaufförer upplever att bussarna är för kalla.
Flera busschaufförer upplever att bussarna är för kalla. - Foto: Michael Probst & Anders Wiklund / TT

Förarna rasar på iskylan i bussarna – anmäler: "Som en frys"

De låga temperaturerna sätter sina isande tänder i alla när kylan dragit in över landet. Nu har flera bussförare i Södertälje valt att klaga på sin arbetsgivare till Arbetsmiljöverket då de upplever att det är alldeles för kallt vid förarplatsen.


I stora delar av landet råder det just nu extremkyla. På flera håll har temperaturen sjunkit till 20 minusgrader och på andra ställen mer än så. 

Några som har svårt att hantera kylan är bussförare i Södertälje, som via sitt fackförbund ställt krav på arbetsgivaren, tillika kollektivtrafikoperatören, Nobina där man vill se höjda temperaturer vid förarplatsen.

– Det kan vara från noll, ibland minus tre, fyra, femgrader. Man sitter som i en frys, säger skyddsombudet på en av busslinjerna till Sveriges Radio.

Årtusendets kallaste temperatur uppmätt – här var det –44,6 grader

Bussförare klagar till Arbetsmiljöverket

Nu har flera förare valt att skicka ett klagande till Arbetsmiljöverket. Nobinas kommunikationsansvariga, David Erixon, är dock av en helt annan uppfattning.

– Vi mäter och följer temperaturen i våra bussar både i drift och innan vi tar ut dem. Jag känner mig helt trygg att våra bussar följer de krav som arbetsmiljöverket kräver, säger han till Nyheter24.

Han förklarar även att man använder sig av en viss teknik för att upprätthålla temperaturen i bussarna även när de inte är i drift, för att säkerställa att Arbetsmiljöverkets krav uppfylls.

– Dels har vi ramper som bussarna är uppkopplade mot som ger värme och el när de inte är i drift. Dessutom har vi även personal från tre på morgonen som är på plats och som säkerställer att allt är i sin ordning även när det gäller temperaturen.

Så klär du dig rätt i kylan

Nobina: "En utmaning för tekniken"

De låga temperaturerna som nu uppmätts på flera håll kan dock ställa till det, så även för Nobina.

– Den här vintern har varit lite annorlunda med stora variationer i temperaturen vilket snarare är en utmaning för tekniken att hålla temperaturen på en tillräckligt hög nivå. Å andra sidan är fördelen att resenären ofta har varma kläder vilket hjälper även i bussar som öppnar och stänger dörrarna regelbundet så att kylan kan ta sig in, säger han.

Erixon betonar även att temperaturen vid förarplatsen ska vara minst fem grader när bussen tas i trafik, enligt reglerna från Arbetsmiljöverket, något han är trygg i att man uppfyller.

Här kan du läsa fler nyheter från Nyheter24:

Läkaren slår hål på myterna om vinterkräksjuka – så skyddar du dig bäst

Så gör du det varmare hemma i vinter – med enkla knepen

Så boostar du ditt immunförsvar i vinter – och minskar risken för att bli sjuk

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!