Snökaoset på E22.
Snökaoset på E22. - Foto: Johan Nilsson/TT.

Drabbad av snökaoset? Då kan du få ersättning

Har du drabbats av den senaste tidens snökaos? Har du missat en avgång på grund av långa bilköer? Det finns ersättning att få.
– Snöoväder är en sådan sak som man kan få ersättning för, berättar juristen Sofia Ulriksson.


Flera vägar i Sverige har drabbats av snökaoset. I veckan satt hundratals bilar och lastbilar fast i trafiken på E22 i Skåne. Om man har drabbats av snökaoset finns ersättning att få i form av försäkring, berättar Robert Nordström för Aftonbladet

Café utmed E22 gav bort bullar och bröd under snökaoset

Man ska inte dra sig för att anmäla

Nordström, som är produktchef på försäkringsrådgivarna Söderberg & Partners, berättar att flera försäkringar kan vara aktuella; däribland bilförsäkringen, hemförsäkringen och olycksfallsförsäkringen. Han påpekar även att man inte ska dra sig för att anmäla.

– Jag tycker absolut att man ska anmäla om man bara misstänker att man har ett försäkringsärende och sen ska försäkringsbolagen hålla en i handen, säger Nordström till Aftonbladet.

Nu kan dieselbilarna öka i värde – tack vare billigare diesel

Vad kan bilförsäkringen göra?

Med så kallat assistanstillägg i bilförsäkringen har man rätt till att få bilen bärgad vid ett driftstopp, det vill säga om bilen får slut på bränsle. Även resan för att åka och hämta bilen kan bli ersatt om kostnaden anses skälig. Dessa kostnader kallas för resekostnader, hämtningskostnader eller merkostnader beroende på försäkringsbolag.

Experten: Så mycket mer sårbar är din elbil i snökaoset

Vad kan hemförsäkringen göra?

Juristen Sofia Ulriksson som är sakkunnig inom fordons- och fordonsförsäkringar berättar för Aftonbladet att bilförsäkringar kan ge ett resestartsskydd i hemförsäkringen. Om man missar sin avgång från en flygplats, tågstation eller hamn på grund av oförutsedda händelser kan man få ersättning.

– Snöoväder är en sådan sak som man kan få ersättning för. Det är absolut ingen som kan förvänta sig att man sitter elva timmar i en bilkö, berättar Ulriksson med hänvisning till köerna som uppstod på E22:an.

 – När man hamnar i det här situationerna ska man inte dra sig för att föra en dialog med försäkringsbolaget och förklara vad man har drabbats av för merkostnader och hur situationen ser ut, säger Ulriksson till Aftonbladet.

15 saker du ALLTID ska ha i bilen på vintern