Genrebild.
Genrebild. - Foto: Fredrik Sandberg/TT/Sang Tan/TT

Här är superinsekterna som lever i snön: "Tål att frysa"

Har du någon gång undrat vad det är för svarta prickar som rör sig i snön? Det är faktiskt insekter. Det finns nämligen insekter som överlever på vintern och bor i snön.


När vädret blir mildare och med temperaturer närmare noll grader kommer de fram.

Nyheter24 har pratat med Naturhistoriska riksmuseets jourhavande biolog Didrik Vanhoenacker om vilka insekter det egentligen är som lever i snön och hur de klarar av vinter så bra jämfört med andra insekter. 

Så får du bilen att klara iskylan på vintern: "Många blir förvånade"

Insekterna som lever i snön

Det är främst tre insekter som tycker om snö. En av dessa insekter är hoppstjärtarna. Det är en insekt som kommer fram runt nollan.

– De verkar flytta till nya platser genom att hoppa fram ovanpå snön och kan orientera sig efter solen, säger Didrik Vanhoenacker.

Även snösländor föredrar en nollgradig temperatur med mulet och lite fuktigt väder.

– Fördelen med mulet väder är att det inte blir kallt så snabbt när solen går ner. Då hinner de hitta något ställe att krypa ner under snön igen.

Drabbad av snökaoset? Då kan du få ersättning

Så överlever insekterna på vintern

Vinterharkrankar vill ha det kallare och trivs i temperaturer ner till fyra minusgrader.

– Insekterna tål att frysa och ser till att iskristallerna bara bildas mellan cellerna. Det ordnar de genom att ta bort partiklar som iskristaller kan börja byggas på inne i cellerna och öka mängden speciella partiklar utanför cellerna så att iskristallerna hamnar där istället, säger Didrik Vanhoenacker till Nyheter24 och fortsätter:

– Detta innebär dock att vätska sugs ut från cellerna, så frosttåligheten innebär att de måste ha torktåliga celler. Och om de frosttåliga insekterna fryser måste de gå i dvala, de kan inte röra sig då.

Ytterligare ett sätt att överleva på är att de kan ha olika frostskyddsmedel i kroppsvätskan som sänker fryspunkten, något snösländor och vinterharkrankar är extra bra på.

Sala kommun hånas för sin sandning av gångbanor

Gör ALDRIG det här med bilen på vintern – experten slår hål på myten

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!