Restaurangen förbjud servera kött.
Restaurangen förbjud servera kött. - Foto: Linus Sundahl-Djerf/TT/Pexels

Populär sushirestaurang förbjuds servera kött – ansågs "otjänligt som människoföda"

Miljö- och hälsoskyddsnämnden gjorde en kontroll på en sushirestaurang i Mellansverige när de upptäckte kött som saknar spårbarhet. Nu förbjuds restaurangen att servera köttet, då det anses vara en hälsorisk för konsumenterna.


Miljö- och hälsoskyddsnämnden genomförde en rutinkontroll på en känd asiatiskrestaurang i Mellansverige. Vid kontrollen upptäckte de djupfryst kött som saknade spårbarhet.

Sushirestaurang hade sina skärbrädor i en hög vid toaletten: "Var smutsiga"

Asiatiskrestaurang förbjuds servera gäster nötkött

Ett livsmedel som saknar spårbarhet kan inte garanteras vara köpt från en leverantör som är registrerad och godkänd av Livsmedelsverket. Och det betyder att Miljö- och hälsoskyddsnämnden inte kan garantera att de kommer från en godkänt plats.

Därför har Miljö- och hälsoskyddsnämnden nu förbjudit restaurangen att servera sitt nötkött, tills myndigheten beslutar annat, enligt den rapport som Nyheter24 tagit del av.

Svartmögel och dåligt tillagad mat på restaurang i Malmö: "Risk för..."

Kött utan spårbarhet anses vara otjänligt som människoföda

Enligt förordning (EG) 178/20021 artikel 14, punkt ett och två ska livsmedel som “anses vara skadliga för hälsan eller otjänliga som människoföda” inte släppas ut på marknaden.

Och eftersom köttet kom från den tidigare ägaren av verksamheten och var av oklart ursprung bedömer Miljö- och hälsoskyddsnämnden att bristerna är så pass allvarliga att det kan innebära en hälsorisk för konsumenterna.

Beslutet trädde i kraft i slutet av januari och Miljö- och hälsoskyddsnämnden ska ha uppföljande kontroller, för att se till att restaurangen följer förbudet. Om de inte skulle följa beslutet riskerar de att få böter.

Nyheter24 söker restaurangen för en kommentar.

Intorkad kycklingsaft och mögel på Ica Maxi-butik: "Luddigt av damm"

Ingrodda matrester och smuts på snabbmatsrestaurang

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!