Arkivbilder på snöbrist.
Arkivbilder på snöbrist. - Foto: Anja Niedringhaus/TT/Matthias Schrader/TT/

Akut snöbrist på flera populära skidorter

Det råder just nu akut snöbrist på flera populära skidorter. För att människor ska kunna fortsätta åka skidor använder sig många länder nu mer av konstgjord snö i backarna.


Sportlovet betyder skidsemester i Alperna för många. Men just nu är det väldigt dåligt med snö i Alperna, vilket försvårar skidåkningen.

Stor brist på snö

Det råder nämligen stor brist på riktig snö. För att ändå hålla igång skidanläggningarna använder många länder sig av konstgjord snö. 

I till exempel i Italien så består hela 90 procent av snön i pisterna av konstsnö, i Schweiz 51 procent och i Frankrike 39 procent, vilket även SVT Nyheter rapporterat om.

Siffrorna stiger hela tiden och just nu är det tack vare konstsnön som man ens kan åka skidor på flera platser.

– Tack vare dagens teknik kan jag vara här i dag och åka skidor. Men du ser själv, snön är mjuk och det är så varmt att det inte går att använda snökanonerna, säger Alessandro Tonelli på en skidanläggning till SVT Nyheter.

Skidanläggningarna breddar sitt utbud

I och med den rådande bristen på snö har flera skidanläggningar breddat sitt utbud.

– Alla arbetar med att bredda utbudet med mountainbike, fiske, kanoter, camping och annat. Men skidturismen är fundamental. Jag vill tro att vi klarar det här, med hjälp av allt bättre teknik och snökanoner, säger Giorgo Marchetti, som är borgmästare i Borgo Lares, till SVT Nyheter.

På Tiktok har flera personer lagt ut videor från sina skidsemestrar i Alperna. På flera av Tiktok-klippen ser man mer gräs än snö i backarna.

Läs fler nyheter från Nyheter24 här:

Smuts och läckande avlopp på populärt café – försökte täta med papper: "Avloppslukt"

Försäkringskassan kräver tillbaka 5,2 miljoner kronor

Populära caféet ger bort gratis tårta: "Supergod"

Bristande hygien hos personalen på populär restaurang – använde inte tvål

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!