Leksaker i trädgården där den sjuåriga flickan bodde med sin familj i en ort i Eslövs kommun. Bild tagen i samband med att föräldrarna greps förra våren.
Leksaker i trädgården där den sjuåriga flickan bodde med sin familj i en ort i Eslövs kommun. Bild tagen i samband med att föräldrarna greps förra våren. - Foto: Johan Nilsson/TT

Psykolog: Flickan i Eslöv kan få ett bra liv

Tioårige Bobby torterades och dumpades i en sjö och åttaåriga Yara slogs ihjäl med en brödkavel i sitt eget hem. Den sexåriga flickan i Eslöv som tvingades dricka ättika har dock överlevt. Med rätt stöd och skydd går det att ha ett bra liv, säger psykolog Moa Mannheimer.


Eslövsflickan hölls instängd och fastbunden i en kall tvättstuga och tvingades dricka frätande ättika. Båda föräldrarna har nu dömts till fängelse för den tortyrliknande misshandeln.

Nu krävs att de personer som finns kring flickan ger henne den hjälp och det stöd hon behöver för att hon ska kunna gå vidare, enligt Moa Mannheimer som arbetar som utredare på Socialstyrelsen med fokus på dödligt våld mot barn.

Vissa personlighetsdrag

Fallet med den ättiksskadade flickan i Eslöv är ett brott som Sverige sent kommer glömma. Men det är ett ovanligt fall, konstaterar Mannheimer.

— Jag som jobbat med barn som utsatts för grovt våld, även jag blir berörd.

— Den här typen av extremt grovt och systematiskt våld under lång tid är ovanligt. Det här är inte heller vilka föräldrar som helst.

Ingen av föräldrarna anses vara sjuk, enligt den rättspsykiatriska undersökningen. Att de skulle ha agerat utan att förstå vad de faktiskt gör är det alltså inte frågan om. Att kunna misshandla sitt eget barn så svårt handlar troligtvis om personlighetsdrag.

— Att man har svårt med empati och problem med aggressivitet, kanske i kombination med känslokyla. Att man inte bryr sig om andras känslor.

Ta med barnens version

Trots att flickan hölls inlåst reagerade samhället inte nämnvärt på hennes omfattande frånvaro. Varken BVC, skola eller tandläkare larmade socialtjänsten.

Mannheimer anser, utifrån ärenden hon utrett senaste åren, att samhället inte lyckats skydda barnen tillräckligt från våld. Exempelvis anmäler inte samhällsaktörer alltid oro för barn som kanske inte går i skolan eller verkar ha det dåligt hemma. Samhället måste också bli bättre på att beakta barnrättsperspektivet.

— Vi ser att när socialtjänsten utreder barns situation, tar man i hög grad in de uppgifter som föräldrarna själva uppger, förklarar Mannheimer.

— Gör barnen delaktiga. Se till att ta in både barnets beskrivning och uppgifter från andra viktiga vuxna – vi lyfter det här i våra senaste dödsfallsutredningar.

Flickan i Eslövfallet mår i dag efter omständigheterna väl och går i skolan, har såväl åklagare som flickans företrädare Malin Wahlqvist Raihle sagt.

— När man läst domen vet man inte vad man ska tro, men hon mår väldigt bra. Hon lever ett helt normalt liv, säger Wahlqvist Raihle efter domen.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!