- Foto: Pexels

Det här tycker restaurangchefen egentligen om dricks: "Specifik summa"

Ska man ge dricks och i så fall hur mycket? Nyheter24 har pratat med Nova, restaurangchef på Blackstone Steakhouse Sundbyberg, som berättar vad restaurangpersonalen egentligen tycker om dricks.


Att ge dricks till restaurangspersonal är en fin gest. Men vad tycker egentligen personalen om dricks? Nyheter24 har pratat med Nova, restaurangchef på Blackstone Steakhouse Sundbyberg, som berättar vad hon egentligen tycker om dricks och hur mycket du borde ge.

Då är det okej att inte betala dricks – enligt experterna

Stora skillnader beroende på var du jobbar

Nova berättar att restaurangbranschen i Sverige har blivit influerad av drickskulturen i USA. Det finns dock en markant skillnad mellan länderna och det är att personalen i USA inte skulle överleva utan dricks medan de i Sverige gör det. Det beror på att det är stora skillnader i grundlönen.

– Dricksen är ett privilegium. Samtidigt som vi inte dricksar kassörskan på ica eller personalen på McDonalds, de arbetar också med service så som dom på ”finare krogar och restauranger” där det gladeligen ges lite dricks. 

Här är jobben med lägst medellön – så lite tjänar man

Foto: Pexels

Hur mycket ska du dricksa? 

Nova berättar att personalen inom restaurangbranschen har fast lön och därför är dricksen inte nödvändig, utan snarare en fin bonus.

– Jag tycker inte det finns någon specifik summa en gäst borde ge i dricks eller ge över huvud taget. Om de är nöjda med sin upplevelse på restaurangen är det en otroligt fin gest att göra men det är en frivillig betalning som sker mellan gäst och personal. 

Hamburgerdöden: Blodbad bland nybörjarna – hälften får stänga

Fortsatt skadedjursproblem på restaurang i centrala Stockholm

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!