Statsminister Ulf Kristersson (M). Arkivbild.
Statsminister Ulf Kristersson (M). Arkivbild. - Foto: Lars Schröder/TT

Kristersson: Ett monumentalt misslyckande

"Ett monumentalt misslyckande". Det säger statsminister Ulf Kristersson (M) om våldet mot kvinnor som fortsätter i Sverige.


Tre kvinnor misstänks ha dödats av män som de haft en relation med den senaste veckan.

"Det är ett monumentalt misslyckande och mina tankar är hos de anhöriga som förlorat en älskad", skriver Kristersson i en kommentar till TT.

"Mäns våld mot kvinnor ska mötas med samma kraft som den grova kriminaliteten."

Han lyfter att det gått tre år sedan påsken 2021 då fem kvinnor mördades på mindre än tre veckor av män i sin närhet.

I en intervju efter ett möte i riksdagens EU-nämnd utvecklar han svaret och säger att regeringen tar frågan på det allvar som krävs, men att alla måste göra mer.

Polisen konstaterar i sin årsredovisning för 2023: "Polismyndighetens arbete bedöms inte nämnvärt ha minskat mäns våld mot kvinnor under året". Men Kristersson vill inte själv kritisera polisens arbete.

— Jag tycker alltid det är hälsosamt med självkritik. Sedan tror jag att politiken måste göra mer. Vi måste ändra lagar och det håller vi på med just nu.

Regeringen har arbetat med frågan sedan den tillträdde, enligt statsministern. Han lyfter fram att politiken framöver kommer att ha ett större fokus på brottsoffer, se över straffen för vålds- och sexualbrott och se till att kontaktförbuden blir fler och mer omfattande.

"Rikspolischefen Petra Lundh sade i morse att gängmetoder behövs mot kvinnomördare – jag håller med henne", säger Kristersson.

TT
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!