Läkemedelsverket arbetar aktivt för att minska försäljningen av läkemedel på den svarta marknaden.
Läkemedelsverket arbetar aktivt för att minska försäljningen av läkemedel på den svarta marknaden. - Foto: Gorm Kallestad/TT.

Skarpa varningen: Trendiga medicinen säljs illegalt

Diabetesläkemedlet Ozempic har börjat dyka upp på den svarta marknaden. På hemsidor och på sociala medier kämpar Läkemedelsverket för att plocka bort försäljningarna.
– ​Det är svårt att veta hela omfattningen, säger utredaren Tomas Nilsson till Nyheter24.


Diabetesläkemedlet Ozempic har fått snabb spridning på sociala medier. Kändisar som Amy Schumer, Elon Musk och Kelly Osbourne har öppet talat att de använder läkemedlet för att gå ned i vikt.

Detta har gjort att allt fler vill använda Ozempic i syfte att tappa vikt. På den svarta marknaden har Ozempic blivit allt mer eftertraktat. 

Under hösten 2023 exploderade läkemedlet i popularitet och i december 2023 gick Läkemedelsverket ut och uppmanade alla läkare att sluta skriva ut Ozempic till patienter som inte hade diabetes. Då riskerade de diabetessjuka att bli utan sin medicin. 

Än i dag arbetar Läkemedelsverket aktivt med att försöka minska den illegala försäljningen. 

Paow ångrar att hon tog Ozempic – det här hände

Kändisar rasar i vikt med Ozempic: "Kommer aldrig sluta"

Foto: Frederik Ringnes/TT.

Läkemedelsverket: "Stor efterfrågan"

Nyheter24 har pratat med Tomas Nilsson som är utredare på Läkemedelsverket.

– Ozempic är inte ensamt på den svarta marknaden bland läkemedel. Där är det ju framför allt narkotiska läkemedel som dominerar. 

Men att den Ozempic som säljs på den svarta marknaden är Ozempic går inte att bevisa. Risken att köparen får i sig något annat än diabetesläkemedlet är hög.

– Just Ozempic är ett läkemedel som det finns en stor efterfrågan på, och sådana läkemedel tenderar att hamna på den svarta marknaden, säger Nilsson och fortsätter: 

– Några andra exempel är tramadol och melanotan II. 

Tramadol är receptbelagt och används som smärtstillande. Medicinen klassas även som narkotika. Melanotan har kallats för "barbiedrogen" och är förbjuden i Sverige. Användning kan skada hälsan allvarligt enligt Läkemedelsverket. 

Krav på stopp för diabetesmedicin för bantning

Här är 9 läkemedel som riskerar att ta slut: "Stora problem"

Foto: Henrik Montgomery/TT.

Ampuller och sprutor säljs illegalt

Han berättar att Läkemedelsverket försökt identifiera olika konton på bland annat Instagram och Facebook där olika läkemedel säljs illegalt. När kontona upptäcks plockas de ner. 

Det är inte bara läkemedel som upptäckts bland försäljningar, utan även kit. 

– Vi har hittat försäljningar av kit med ampuller och sprutor avsedda för användning av semaglutid, som finns i Ozempic.

Den svarta marknaden sträcker sig längre än sociala medier. Det finns även hemsidor dedikerade till olaglig försäljning av läkemedel. 

– Det är svårt att veta hela omfattningen av den svarta marknaden för läkemedel, säger utredaren Tomas Nilsson till Nyheter24.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!