Kändisar som gått på Ozempic
Flera kändisar har öppet berättat att de använt sig av diabetesmedicinen Ozempic eller liknande preparat för att gå ner i vikt. - Foto: Instagram/dolorescatania, AP Photo/Jacquelyn Martin/TT Bild, Stella Pictures. Bilden är ett montage.

Kändisar rasar i vikt med Ozempic: "Kommer aldrig sluta"

Diabetesmedicinen Ozempic används av kändisar i Hollywood för att rasa i vikt. Amy Schumer, Elon Musk och Kelly Osbourne har alla öppet berättat att de använder sig av Ozempic och liknande mediciner för att tappa sina kilon.


Ozempic är diabetesmedicinen som har blivit hett omdebatterad. En biverkning av medicinen är viktnedgång – något som gjort att den har flugit av hyllorna och även skrivits ut till de som lider av obesitas, det som tidigare kallades för fetma

Men det har resulterat i att de som är sjuka i diabetes typ 2 inte kunnat få tag i sin medicin, något som Läkartidningen rapporterade om i somras. 

Obesitas kallades tidigare för fetma. Det är en sjukdom som innebär att man har "en så stor mängd överflödig fettväv att det utgör en hälsorisk", skriver Överviktscentrum på sin hemsida. Obesitas kräver att du har ett BMI på över 30. Bildkälla: NTB/TT Bild

Het debatt om den slutsålda diabetesmedicinen Ozempic 

I juli debatterades den globala bristen av medicinen i P1. Ylva Trolle Lagerros, överläkare på Överviktscentrum i Stockholm (sedan oktober 2023 heter det Centrum för obesitas, reds. anm) och docent vid Karolinska institutet diskuterade med Björn Ehlin, förbundsordförande på Diabetesförbundet.

Att diabetiker inte kunnat få tag på medicinen ser Björn Ehlin allvarligt på.

– På sikt innebär det här ökad risk för komplikationer och följdsjukdomar. Så om man under lång tid har högt blodsocker så leder det till hjärt och kärlsjukdomar bland annat, säger han.

Ylva Trolle Lagerros menar att Ozempic är det bästa läkemedlet på marknaden för viktnedgång.

– Vi har ju många patienter som behöver det helt enkelt. 1,3 miljoner svenskar har obesitas idag. Så det är ju en stor patientgrupp där. I den gruppen finns det många som har medicinska problem och faktiskt är sjuka av sin obesitas. Man kan ju vara frisk och då behöver man inte egentligen något läkemedel. Men just när man har fått ett antal följdsjukdomar och verkligen av medicinska skäl behöver gå ner i vikt, då är det naturligtvis väldigt hjälpsamt om man kan få hjälp av det läkemedlet, säger hon.

Ozempic används av de som lider av diabetes 2. Men på senare år har de också börjat användas av människor som vill gå ner i vikt. Bildkälla: Adam Ihse/TT Bild

Ylva Trolle Lagerros ger ett exempel.

– Om en kvinna på 70+ behöver byta en höftled, och ortopeden säger "du måste gå ner 20 kilo annars sätter vi inte in en ny höft". I den åldern då man är fjättrad till soffan för att man har så ont, då finns det bara ett sätt. Fruktansvärt strikt kost, vilket också kommer vara jobbigt med stor hunger som följd, förklarar hon.

Ett annat exempel skulle vara någon som ska genomgå IVF-behandling och kanske närmar sig åldersgränsen för att få göra IVF. Utan hjälp på traven i form av medicinen så kan viktnedgången ta längre tid, och det slutar då kanske med att det inte blir några biologiska barn, resonerar Trolle Lagerros.

Kändisar i Hollywood började med Ozempic

Hösten 2022 började sociala medier, tidningar och bloggar att koka över om Hollywoodkändisar hade börjat ta medicinen för att gå ner i vikt. Både Kim och Khloé Kardashian anklagades för att ta medicinen, något som Vanity Fair rapporterade om i vintras.

Kim Kardashian anklagades för att ta Ozempic. Bildkälla: Stella Pictures.
Kim och Khloé Kardashian. Bildkälla: Stella Pictures.

"Att hon går på diabetesmedicin för att bli smal är sjukt", skrev en följare om Khloé – och fick då till svar av henne: "Låt oss inte vanära att jag har tränat i flera år. Jag går upp 06.00 varje morgon, fem dagar i veckan, för att träna. Sluta med era antaganden".

Men även om Kim eller Khloé har förnekat att de tagit medicinen så är det flera andra Hollywood-stjärnor som öppet har berättat om att de använt sig av Ozempic eller liknande preparat så som Wegovy.

Tracy Morgan tar Ozempic: "Jag kommer aldrig sluta"

Den amerikanska skådespelaren Tracy Morgan berättade i augusti 2023 att han tar Ozempic. I en intervju med Today sa Morgan att varje torsdag så injicerar han sig själv med viktminskningspreparatet.

– Jag kommer aldrig sluta. Det dämpar min aptit med hälften. Nu äter jag bara en halv påse chips, sa han då.

Tracy Morgan innan han började med Ozempic. Bildkälla: Stella Pictures. Bilden är ett montage.
Tracy Morgan efter att han började med Ozempic. Bildkälla: Stella Pictures.

Michael Rubin tar Ozempic-konkurrenten Mounjaro – visar sitt resultat på Instagram

Entreprenören Michael Rubin är chef över företaget Fanatics som äger licensen till sportkläder för bland annat NBA, NFL och NASCAR. Rubin är god för över 11 miljarder dollar, och bland hans vänner finns stjärnor som Jay-Z, Beyoncé, Kim Kardashian, Leonardo DiCaprio, Jennifer Lopez, Ben Affleck, Travis Scott, Justin Bieber och Tom Brady.

I juli 2023 arrangerade han en storslagen fest i sitt hus i Hamptons, och några veckor senare, när han fyllde år, så gick han ut och berättade att han tagit medicinen Mounjaro som är en konkurrent till Ozempic. Nästa steg, sa Rubin då, var att låta plastikoperera sig.

Emily Simpson från Real Housewives of Orange County tog Ozempic och opererade sig

Emily Simpson från Real Housewives of Orange County avslöjade i juni 2023 att hon använde sig av Ozempic för att gå ner i vikt innan hon gjorde en fettsugning och en bröstförminskning.

Emily Simpson före att hon började med Ozempic. Bildkälla: Stella Pictures. Bilden är ett montage.

– Jag gillade inte hur den fick mig att känna, jag kände mig slö och jag hade inte så mycket energi, vilket var lite svårt med tre små barn. Men man känner sig mätt, sa hon i Jeff Lewis Live.

Amy Schumer tog Ozempic och gjorde en fettsugning

I Watch what Happens live i juni 2023 gick Amy Schumer ut och avslöjade att hon tagit Ozempic och blev "så smal", men hon tvingades sluta med medicinen då hon fick så mycket biverkningar. 

Amy Schumer innan hon började med Ozempic. Bildkälla: AP Photo/Seth Wenig/TT Bild, Stella Pictures. Bilden är ett montage.

Efter att ha gått på Ozempic så gjorde Amy en fettsugning, vilket hon berättade om på sin Instagram.

Amy Schumer berättade på sin officiella Instagram att hon genomgått en fettsugning. Bildkälla: Stella Pictures. Bilden är ett montage.

Sharon Osbourne fick mycket biverkningar av Ozempic

Sharon Osbourne injicerade ett viktminskningsmedel i flera månader.

Sharon Osbourne innan hon började med viktminskningssprutorna. Bildkälla: Stella Pictures. Bilden är ett montage.

– Du kan inte ta medicinen för alltid. Du spyr inte rent fysiskt, men det känns så hela tiden. I två-tre veckor mådde jag illa konstant. Du blir väldigt törstig och du vill inte äta, sa hon i en intervju med Piers Morgan i hans program Uncensored Youtube.

Sharon gick ner 13 kilo på fyra månader.

Sharon Osbourne efter att ha tagit Ozempic. Bildkälla: Stella Pictures. Bilden är ett montage.

Kelly Osbourne tog Ozempic

Även Sharon Osbournes dotter Kelly Osbourne har tagit Ozempic, något som hon berättade redan 2020.

– Du har problem med din vikt och har testat allt, och så säger någon "ta den här sprutan så blir du smal", sa hon i Bill Mahers podcast 2020.

Kelly Osbourne innan hon tog Ozempic och gjorde sin gastric bypass. Bildkälla: Stella Pictures. Bilden är ett montage.

Men hon slutade med sprutorna efter ett par veckor. Kelly har tidigare gjort en gastric bypass, och efter sina två graviditeter har Kelly gått ner nästan 40 kilo, skriver magasinet Hola!

Kelly Osbourne idag. Bildkälla: Stella Pictures.

Dolores Catania hånas för sitt Ozempic-användande

Dolores Catania från Real Housewives of New Jersey gick på Ozempic inför inspelningen av den trettonde säsongen och reunionen av realityserien.

Dolores innan hon tog Ozempic. Bildkälla: Stella Pictures. Bilden är ett montage.

– Jag ville inte gå på reunionen och vara större än någon annan, så jag hoppade på tåget. När det kommer till biverkningar så kände jag bara inte hunger, sa hon till Andy Cohens program Watch What Happens Live.

På Dolores Instagram har flera av hennes följare nu uttryckt oro och menat att hon har blivit alldeles för mager.

Reaktioner på att Dolores tar Ozempic. Bildkälla: Instagrams kommentarsfält

Elon Musk tar Wegovy

När en följare frågade entreprenören och Tesla-grundaren Elon Musk om hans hemlighet bakom att se så "rippad ut" så svarade han:

– Fasta och Wegovy.

Wegovy är samma typ av medicin som Ozempic, alltså en semaglutid. Även Wegovy injiceras med en spruta.

Elon Musk. Bildkälla: AP Photo/Jacquelyn Martin/TT Bild

Behöver du eller någon du känner hjälp med ätstörningsproblematik?  

Här kan du få hjälp:

Frisk & Fri

Stockholms centrum för ätstörningar


/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!