Det väntas bli ett snigelrikt år.
Det väntas bli ett snigelrikt år. - Foto: Paul Kleiven/TT/Hasse Holmberg/TT

Nu är mördarsniglarna tillbaka – ovanligt tidigt

Redan i april har mördarsniglarna börjat dyka upp på flera platser, och enligt snigelexperten Ted von Proschwitz finns det mycket som talar för ett snigelår. Här får du veta hur du minimerar risken för sniglar i trädgården.


Våren har knappt kommit och det råder fortfarande riktigt aprilväder runt om i landet med växlande sol, regn och snö. Men den svalare och våta perioden har varit gynnsam för den ökända mördarsnigeln.

På flera håll har mördarsniglarna redan synts till, vilket är ovanligt tidigt enligt snigelexperten Ted von Proschwitz. 

Mördarsniglar är lätta att förväxla med skogssnigeln. Men till skillnad från mördarsnigeln är skogssnigeln ett nyttodjur som förvandlar döda växter och svampar till mylla.

Växtexpertens tips håller rådjuren borta från din trädgård i sommar

Mördarsniglarna är tillbaka ovanligt tidigt

Han har studerat sniglar i över 50 år och har själv reflekterat över att sniglarna redan dykt upp.

– De är ovanligt tidiga i år. Jag har själv sett flera exempel och folk har hört av sig om att de dykt upp på flera olika platser redan, säger han till Bohuslänningen.

Rädda växterna – så blir du av med bladlössen

Mycket talar för ett snigelrikt år

Ännu kan man inte dra slutsatsen att det kommer bli ett snigelrikt år, men det finns mycket som talar för detta redan nu.

– Vanligast är att de kommer fram i slutet av april och i början av maj. De trivs i fuktiga och blöta miljöer och ungdjuren kommer då upp ur sin vinterdvala. Om våren blir torr ökar risken för att ungdjuren dör, vilket i sin tur minskar risken för att de ska bli många det året, säger Ted von Proschwitz till P4 Väst.

Gäster med 8 ben? Håll spindlarna borta – med 8 enkla knep

Dags att agera redan nu om man vill ha snigelfritt

Om man vill ha mindre singlar senare i år är det enligt Ted von Proschwitz dags att agera redan nu.

– Avliva så många du kan nu och de närmaste veckorna, då hinner de inte reproducera sig. Det har man nytta av under hela sommaren, säger han till tidningen. 

Det bästa sättet att ha ihjäl en mördarsnigel menar han är att hugga huvudet av den med en spade, det är det minst plågsamma sättet då sniglarna dör direkt.

Foto: Anders Wiklund/TT

Slipp klådan – här är växterna som myggen hatar

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!