Oscar Swartz spår pirateffekt i EU-valet

I dag inleddes röstningen inför EU-valet i Sverige. Men Bahnhofgrundaren Oscar Swartz röstade redan för fyra dagar sen. Och han är övertygad om att piratpartiets siffror är i underkant.


I mätning efter mätning tar piratpartiet mandat i Europaparlamentet. Frågan är om detta är glädjekalkyler eller helt taget i underkant.

Oscar Swartz, IT-entreprenör och Nyheter24:s bloggare från Pirate Bay-rättegången, tror att piratpartiet kan bli en väljarraket på samma sätt som junilistan i förra EU-valet.

–Vi vet att mätningarna görs på fasta telefonlinor, och då är det svårt att få tag på de yngre, som i stor utsträckning sympatiserar med piratpartiet.

Enligt Sifo saknar var fjärde svensk under 30 år fast telefon. De inkluderas inte i institutets mätningar.

– Inför förra EU-valet, 2004, låg exempelvis junilistan väldigt lågt i mätningarna, men överraskade och tog tre mandat. Nu som då är det väldigt många osäkra väljare, säger Swartz till Nyheter24.

Precis som piratpartiet balanserade junilistan kring 4-5 procent i mätningarna 2004. På valdagen chockades medier och analytiker när junilistan fick 14,5 procent.

I torsdagens mätning från Demoskop får piratpartiet 7,9 procent, och är det tredje största partiet. Visserligen är det en i raden av alla mätningar, men trenden är uppåtgående.

– Stämningarna runt FRA-lagen från förra våren och nu senast Ipred kommer förmodligen att få människor att vilja ge ett finger åt makten. Det är där piratpartiet kommer in. Jag får indikationer på att människor, som annars inte är sugna på att rösta, hittar en anledning i det här valet, säger Swartz.

När den svenska ambassaden i Berlin öppnade sin röstmottagning den 17 maj var Swartz bland de första som röstade på piratpartiet i världen.

– Från utlandet har man kunnat poströsta sedan april. Ambassaderna öppnade dock i förra veckan.

– Partifolk jobbar välorganiserat och använder nätet på än helt annat sätt än hur teknikerna jobbar på socialdemokraternas webbavdelningar till exempel. Det går att boka platser för att fördela valsedlar till vallokaler. Det är ett jävla driv i rörelsen, säger han till Nyheter24.

Samtidigt rapporterar partiledaren Rickard Falkvinge att partiets valsedlar slängs vid "mobila enheter", röststationer vid ställen som Ica och Coop. Ansvariga vid en vallokal i Skåne ska ha vägrat ta emot valsedlar. På andra håll ska valsedlar ha gömts undan.

"Varje sådan avvikelse är ett misslyckande för valsystemet", skriver Falkvinge i sin blogg.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!