Carl Bildt hävdar att han inte läst någonting om den senaste kungaskandalen.
Carl Bildt hävdar att han inte läst någonting om den senaste kungaskandalen. - Foto: Bildbyrån

Det har visst blivit trendigt att ljuga

KRÖNIKA. Bagdad-Bildt har sovit under en sten senaste tiden.


Ehsan Fadakar:

Chefredaktör på Nyheter24
Nås via mejl: ehsan@nyheter24.se
Twitter: twitter.com/ehsanfadakar

På mindre än ett dygn publicerades det över 1700 artiklar om kungens nervösa intervju med TT i tisdags. Det var rekord för nyhetsbyrån. Större än Victorias bröllop. Kungens skandalresor och maffiasamröre var det stora samtalsämnet under veckan hos svenskarna. Alla ville ha svar. Hade kungen försatt sig själv i skiten?

Intresset från utlandet var även det stort. Minst sex stora internationella tidningar återgav intervjun direkt. Den svenska statschefens hemliga fester hade nyhetsvärde - även utanför landets gränser.

Den ende som verkat ha missat vad som sagts och vad som förnekats var - inte särskilt förvånande - Sveriges utrikesminister. Carl Bildt - mannen som ska vara Sveriges röst i världen - säger sig vara lyckligt ovetande om kungens senaste skandaler.

- Jag läser inte kvällstidningar, säger han till Expressen.

Men ute i världen – det är inte bara kvällstidningar som rapporterar i dag?

- Ingen aning. Jag har inte läst det.

Det gör du förmodligen inte och ingen kan beskylla dig. Men det var fler som återgav ord för ord vad TT:s Tomas Bengtsson frågade kungen och hur kungen nervöst och ocharmigt försökte slingra sig. Sveriges Television, Sveriges Radio, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Sydsvenskan, GöteborgsPosten och TV4 var bara några av alla mediehus som inte kategoriseras som "kvällstidningar" som rapporterat om kungens klavertramp och publicerat TT:s intervju. Det bloggades och twittrades. Alla möjliga experter och tyckare diskuterade kungen i teve timme efter timme. Till och med Halmstadtidningen Hallandsposten - där Bildt föddes för 61 år sen - har stenhårt bevakat vår statschefs maffiasamröre.

Men Bildt - en av Sveriges allra mäktigaste politiker - säger på fullaste allvar att han inte har en aning om att Sveriges statschef anklagas för att eventuellt ha förhandlat med kriminella. Carl Bildt kan ju förstås inte mena allvar.

Kungens vän Anders Lettström ville betala miljoner för bilder han sedan hävdade inte fanns. Kungen förnekade allt han någonsin anklagats för att ha gjort samtidigt som han tittade upp i taket. Och nu hävdar Bagdad-Bildt - Sveriges utrikesminister - att han inte vet någonting om vad som sagts om landets statschef senaste veckorna.

Det har visst blivit trendigt att ljuga.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!