Hells Angels är nummer ett i Stockholm.
Hells Angels är nummer ett i Stockholm. - Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX /

Hells Angels dominerar i Stockholm efter avhoppen

Polisen hoppas att de kriminella MC-gängen löser bråket vid förhandlingsbordet.


Gängkrigen i Sverige

De kriminella MC-gängen är många i Sverige. Och den senaste tiden har de bråkat med varandra vid ett flertal tillfällen.

I mitten på augusti var det väldigt nära ett MC-krig mellan Bandidos och HA i Karlstad. Bakgrunden till det upptrappade våldet mellan gängen är en misshandel på strippklubben Maxim där en Bandidosboss fick stryk av Hells Angels. Tre dagar senare kom hämnden när en anhängare till HA blev misshandlad på sin arbetsplats. Polisen kommenterade det hela med att det nu var "1-1" mellan de grovt kriminella gängen. Efter ungefär två veckors kamp kunde polisen konstatera att det lugnat ner sig i Karlstad och någon form av fred hade infunnit sig.

Bandidos chapter i Malmö var också inblandade i en skottlossning på Möllevångstorget i Malmö i slutet på augusti. Black Cobra ska även de ha befunnit sig på platsen där okänd person ska ha träffats men förts bort med en bil innan polisen kom fram till platsen. Dagen efter sköts en 19-årig medlem ur Black Cobra till döds när han åt vid ett gatukök mitt i centrala Malmö. Den avrättade mannen ska ha befunnit sig på platsen med minst två medlemmar från Outlaws.

Den 6 september utbröt skottlossning och knivslagsmål på en restaurang mitt i Stockholm. Tre personer kördes till sjukhus varav en fortfarande ligger nedsövd. De kriminella gängen Bandidos, Outlaws och Hells Angels med undergruppen Red and white crew tros vara inblandade.

Måndagen den 20 september häktas en 36-årig man med kopplingar till Hells Angels för knivmordet på High Chaparral.

STOCKHOLM. Som Nyheter24 tidigare har rapporterat var det några enskilda Bandidosmedlemmars avhopp som var orsaken till det våldsamma MC-bråket på restaurang El Cocodrillo på Ringvägen i Stockholm. Polisen har tidigare inte velat spekulera i vilka gäng det handlar om men nu har de lyft på locket.

– Det är några som har bytt färg och det är en gruppering som är rätt så dominerande i Stockholm, säger Magnus Solén kriminalinspektör, sektionen mot gängkriminalitet, till Nyheter24.

Magnus Solén berättar för Nyheter24 att det är ett 20-tal medlemmar från Bandidos som ska ha bytt till Hells Angels-färger. Enligt polisen har flera av avhopparna blivit så kallade prospect i HA:s undergruppering Red and White Crew. Supportergrupperingen ska i sin tur ha varit de som attackerat uppstickaren Outlaws på restaurang El Cocodrillo.

– Man kan säga att det blir lite gnissel när det dyker upp en ny aktör på marknaden. Det är kanske det som är anledningen till bråket på Ringvägen, säger Magnus Solén till Nyheter24.

För tillfället sitter fem personer frihetsberövade för bråket på restaurangen - alla häktade och misstänkta på sannolika skäl för grov misshandel. Just nu väljer dock polisen att följa utvecklingen utan att göra några särskilda insatser. Trots oroligheterna bland de grovt kriminella gängen tycker inte Magnus Solén att allmänheten bör vara orolig.

– Nej jag tycker inte det finns någon anledning till, säger Magnus Solén.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!