SVT:s Debattstudio i Göteborg. Programmets projektledare säger att de aldrig tar hänsyn till ursprung utan enbart till åsikter och erfarenheter.
SVT:s Debattstudio i Göteborg. Programmets projektledare säger att de aldrig tar hänsyn till ursprung utan enbart till åsikter och erfarenheter. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

TV4 "har inte tid" för mångfaldsdiskussionen

Sveriges två största tevekanaler har mångfaldspolicys och antirasistiska projekt. Ändå är det svårt att få dem att ge sin syn på representationen när det gäller människor med invandrarbakgrund.


Frågorna till TV4

Här är frågorna som aldrig fick ett svar:

1. Hur många personer med invandrarbakgrund har TV4 som får synas och ta plats och uttrycka/förmedla sin bild i TV?

2. Hur många personer med invandrarbakgrund på program som skapar opinion: Nyheterna? Nyhetsmorgon? Kalla fakta? Kvällsöppet?

3. Tycker ni att ni har tillräckligt många anställda med invandrarbakgrund som får tycka till och synas?

4. Är det viktigt att ha det? Varför/varför inte?

5. Hur jobbar ni med att få in fler?

6. Nollrasism är något TV4 är kända för. Hur avspeglas de på Nyheterna?

SVERIGE. Tidigare i veckan fick Sveriges sex största tidningar svara på frågan varför de inte släpper fram opionionsbildare med invandrarbakgrund. Av mer än 300 personer var det bara ett fåtal med annan etnisk bakgrund som släpptes fram på ledarsidorna, i krönikor, kolumner och redaktionella bloggar.

Nyheter24 har därför kontaktat  också SVT och TV4 för att kolla hur det ser ut i deras opinionsbildande program.

Båda tevekanalerna fick exakt samma frågor och exakt lika lång tid på sig att svara. Efter mer än ett dygn har TV4 fortfarande inte kommit in med sitt svar och säger till Nyheter24 att de prioriterar annat än denna diskussion om mångfald och bakgrund. Detta trots att deras presstjänst hävdar att de "vill vara med" och svara på Nyheter24:s frågor.

TV4 har tidigare, under flera år, fått kritik för att de har för få programledare, profiler och "tyckare" med invandrarbakgrund trots det ambitiösa egna projektet "Nollrasism".

Debatt: "Ringer aldrig in någon på grund av ursprung"

På public service-kanalen SVT har man bland annat en mångfaldspolicy men när Nyheter24 når företaget hänvisar de till redaktionen för programmet Debatt eftersom de menar att det är det enda programmet som behöver handskas med denna typ av frågor.

Debatts projektledare Karin Eder-Ekman menar att representation på sätt och vis är viktigt för dem, men påpekar gång på gång att det inte är något självändamål.

– Representationen blir viktig för oss men vi ringer aldrig in någon på grund av ursprung eller för att representera en grupp, säger hon till Nyheter24 och fortsätter:

– Debatt ska vara ett program som speglar debatten i Sverige med diskussioner som speglar det svenska folket, som ju inte är homogent.

Ser ingen koppling mellan erfarenhet och ursprung

Eder-Ekman påpekar att det är erfarenheterna och åsikterna som är det viktiga när de bokar en gäst.

Om ni ska ha med en debattör som tyckt till om till exempel asylpolitik, är det då inte bättre att ibland välja den som har erfarenhet av att fly till ett annat land?

– Vi utgår från ett ämne och då är det åsikterna och erfarenheterna som är relevanta, inte ursprung.

Debatts projektledare vill inte heller gå med på att det i exemplet handlar om just erfarenhet utan hänvisar till sitt tidigare resonemang.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!