Åseleambulansen till salu på Blocket.
1 av 5
Åseleambulansen till salu på Blocket. - Foto: Faksimil Uppdrag Granskning
Prinsessan Madeleine har landat i Sverige...
2 av 5
Prinsessan Madeleine har landat i Sverige... - Foto: Johan Gunséus / SCANPIX
Guidetti gjorde debut mot Kroatien.
3 av 5
Guidetti gjorde debut mot Kroatien. - Foto: FREDRIK SANDBERG/SCANPIX
Socialdemokraternas skolpolitiske talesperson Ibrahim Baylan menar att man måste vara försiktig när man genomför skolreformer. Således kan mycket av Jan Björklunds (FP) politik bli kvar vid en rödgrön valseger 2014.
4 av 5
Socialdemokraternas skolpolitiske talesperson Ibrahim Baylan menar att man måste vara försiktig när man genomför skolreformer. Således kan mycket av Jan Björklunds (FP) politik bli kvar vid en rödgrön valseger 2014. - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
5 av 5
- Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Veckans inne- och utelista

VECKA 9: Nyheter24 gräver i veckans nyhetsflöde och skiljer det briljanta från det mindre värdefulla.


Inne och ute enligt Nyheter24

Vad har vi pratat om i veckan? Vilka har stuckit ut? Vem har gjort bort sig? Vad var det egentligen som hände?

Varje vecka sammanfattar vi dagarna som passerat i nyhetsvärlden genom att lista fem personer eller företeelser som är inne och två som är hopplöst ute.

Att tala i termer av "inne" respektive "ute" är något som får fler än oss på redaktionen att minnas det förvirrade 90-talet. Men listningsmetoden står sig fortfarande stark i konkurrensen och det finns få bättre sätt att sammanfatta veckan på. Här är de allra viktigaste under vecka 9:

INNE

1. Ranelids möte med folket

För precis 100 år sedan tågade 15 000 personer förbi August Strindbergs bostad för att hylla honom och han hyllades sedan över hela landet och fick ta emot 45 000 kronor. Något som beskrivits som ett folkets Nobelpris för den kontroversielle författaren. Häromdagen uppenbarade sig Strindbergfantasten Björn Ranelid, inte heller han aktuell för det traditionella Nobelpriset, i sitt fönster där han gav folket besked om sin medverkan i Melodifestivalen. Nästan samma sak? I alla fall ett ögonblick som säger oss något viktigt. Tror vi. Oklart vad. Platsar på innelistan gör det i alla fall.

2. John Guidetti

Han gör mål hela tiden. Antingen spelmål eller straffmål. Han är 19 år. Han har den där målskyttsförmågan att hamna på rätt plats vid rätt tillfälle. Nu har John Guidetti också gjort landslagsdebut, bredvid Zlatan Ibrahimovic, och det är den mest intressanta nya landslagsspelaren som debuterat på mycket länge. Även om han inte gjorde något oerhört avtryck är Guidettis debut början på en sannolikt mycket lång landslagsnärvaro.

3. Skolforskning

Alla partier pumpar ut förslag. Alla har en perfekt plan. Alla vet bäst. Men nästan ingen har koll på forskningen, tycks det. Vi tror att det parti som blir först med att faktiskt på riktigt bygga sin skolpolitik på omfattande och seriös forskning har goda chanser att vinna väljare på detta. Skolforskning är inne. Så är det. 

4. Invånarna i Dorotea och Åsele

Jodå. Nu är de rätt i tiden, minst sagt. Invånarna i Dorotea, pensionärer som ockuperar vårdcentralen, och de boende i Åsele, som kämpar stenhårt för att få ha sin ambulans kvar, är precis vad vi definierar som inne. Deras engagemang imponerar och glädjer och det enda trista är att de inte vunnit de segrar de förtjänat. Men vi hoppas fortfarande myndigheterna skärper sig.

5. Prinsessan Madeleine

Moster har landat! Ett sätt att hamna i centrum är att komma för sent till festen. Prinsessan Madeleine är nu äntligen på plats vid syster Victorias sida och blev därmed sist i familjen att träffa prinsessan Estelle. Men nu är hon här efter att via sin frånvaro ha varit på allas läppar den senaste veckan. Taktiskt smart jobbat och ett respektabelt sätt att ta sig in på listan.

 

UTE

1. Google

"Välj bort Google om du inte är nöjd" säger vissa. Men det orkar vi ju inte, det är för svårt. I stället lever vi med att de inför regler och avtal vi inte ställer upp på eller tycker är okej men som vi är för lata eller oinsatta för att förmå protestera emot. Trist. Google, och det nya användaravtalet, känns förbannat ute just nu.

2. Acta

Nu stoppas ratificeringen av Acta i riksdagen tillfälligt och på EU-nivå skjuts det upp ett år. Fler och fler vänder handelsavtalet ryggen. Och alla inser nog att protesterna, på nätet, i demonstrationer och via namninsamlligar, har gjort enorm skillnad. Utan dem skulle detta avtal - nu totalt ute - troligen ha klubbats igenom i sin orimliga helhet.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!