Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
1797
reaktioner idag

Samma övervakningsteknik i Vitryssland och Sverige

Publicerad 2012-04-19 13:08
 • BILD 1 av 3
  Foto: Fredrik Persson/SCANPIX Sverige, Teliasonera, Demokrati, Aleksandr Lukasjenko, Vitryssland, Uppdrag Granskning, Diktatur, Integritet, Brott, Avlyssning, Övervakning

  I Uppdrag Granskning berättade aktivister och journalister om hur de avlyssnats.

 • BILD 2 av 3
  Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX Diktatur, Avlyssning, Teliasonera, Integritet, Demokrati, Övervakning, Aleksandr Lukasjenko, Vitryssland, Brott, Sverige, Uppdrag Granskning

  Synen på vad som är brott må vara olika - men tekniken är densamma i Sverige och Vitryssland.

 • BILD 3 av 3
  Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX Aleksandr Lukasjenko, Sverige, Integritet, Demokrati, Övervakning, Teliasonera, Brott, Diktatur, Vitryssland, Uppdrag Granskning, Avlyssning

  Teliasoneras vd Lars Nyberg har ännu inte velat kommentera Uppdrag Gransknings reportage.

Upprörda känslor överallt efter reportaget om hur Telia hjälper diktaturer att avlyssna - men samma teknik används i Sverige.

0 personer rekommenderar detta.

STOCKHOLM. Många upprördes via bloggar, twitter och kommentarsfält under onsdagen efter att SVT:s Uppdrag Granskning visat hur svenska Teliasonera dotterbolag hjälper flera diktaturer i Europa och Centralasien att övervaka och avlyssna oppositionella. Men faktum är att samma teknik existerar och används även på hemmaplan i Sverige i detta nu.

– Tekniken är densamma men lagstiftningen skiljer sig något, framför allt är synen på vad som är brottsbekämpning snävare i Sverige än i exempelvis Vitryssland, säger Mark Klamberg, doktorand i folkrätt vid Stockholms universitet, till Nyheter24.

I programmet visades hur exempelvis Aleksandr Lukasjenkos vitryska säkerhetstjänst KGB "bekämpar brott" genom att övervaka opposition och journalister. Och det är framför allt just statens inställning som skiljer sig.

– Om det kommer en Lukasjenko i Sverige skulle det gå snabbt, om inte omgående, att införa ett likadant övervakningssystem, säger Klamberg och fortsätter:

– Då kanske en diktator är ett större problem än själva övervakningen, även om alla kanske inte håller med mig där.

EU vill öka kontrollen

Samtidigt rapporterar tidningen Riksdag och Departement att EU-parlamentet vill öka kontrollen av export av telekommunikation just på grund av fall som Telias. I parlamentet hänvisades det hur brittiska Vodafone hjälpt Hosni Mubaraks regim i Egypten i samband med inledningen av den arabiska våren 2011.

– Det är en kapplöpning mellan dem som använder nya medier för frigörelse och de som försöker använda medierna till att förtrycka, sa socialdemokratiske parlamentarikern Richard Howitt under debatten.

Mark Klamberg håller med om att företag borde undvika att göra vissa saker när de är verksamma i totalitära stater.

– Svenska företag kanske inte ska ge vitryska myndigheter de analysverktyg som krävs för massövervakning, till exempel sälja de här "svarta lådorna" vilket Teliasonera inte gjort så vitt jag kan se, säger han.


0 personer rekommenderar detta.

KOMMENTARER

It Girls

Presenteras av
I samarbete med