Ullenhag skärper tonläget.
1 av 2
Ullenhag skärper tonläget. - Foto: ERIK ABEL / SCANPIX
2 av 2
- Foto: Thomas Johansson / SCANPIX

Folkpartiet skärper tonen mot invandrare

Kunskapskrav för medborgarskap, hot om indragna ersättningar och förändrad föräldraförsäkring är några av förslagen som ska tvinga fram en snabbare integration.


Invandrare som får socialbidrag ska leverera en "motprestation" i form av heltidsarbete för att få fortsatt försörjningsstöd. Föräldrar som kommer till Sverige men inte fått sitt barn här ska få kortare föräldraförsäkring. Ett språktest ska genomföras för att man ska kunna få bli svensk medborgare.

Det är några av de förslag som Folkpartiet lägger fram när de  nu på nytt skärper tonen mot invandrare.

Partiet har tidigare fått kritik för just språktestkravet men också för att bland annat tidigare integrationsministern Nyamko Sabuni (FP) velat införa slöjförbud för flickor under 15 samt öppnat för obligatoriska gynekologundersökningar för att kontrollera om högstadieflickor utsatts för könsstympning. Nuvarande integrationsministern Erik Ullenhag har hittills haft ett lägre tonläge men skärper alltså nu tonen i en debattartikel i DN tillsammans med partiledaren Jan Björklund och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni.

Ett annat av förslagen som Folkpartiet lägger fram i debattartikeln är det om slopad ersättning för de nyanlända som tackar nej till jobb på annan ort. Ett förslag som Ullenhags pressekreterare medgav saknade underlag när det först presenterades.

- Jag har kollat på det här nu och vi kan inte ge några siffror just nu, sa Ullenhags pressekreterare Lena Hallerby då till Nyheter24.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Oväntat liten ökning av tysk arbetslöshet

FI: Banker dåliga på hållbart sparande

Investeringsrådgivare är dåliga på att hjälpa kunder som vill spara hållbart, anser Finansinspektionen (FI). Alla banker och företag som granskats uppvisar brister. De behöver informera på ett enkelt sätt, säger Axel Engström på Finansinspektionen om rådgivarna.

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Wall Street Journals reporter Evan Gershkovich har suttit ett år i ryskt förvar. I veckan förlängdes hans häktning för femte gången. För familjen hemma i USA fortsätter mardrömmen.

Två åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

1 timme sedan
Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.

Börsen öppnar nedåt

1 timme sedan
Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.