Genrebilder på pengar, student och läkarvård.
Om du har drömmar om en saftig inkomst är det tydligt att en ekonomisk bana kan löna sig. - Foto: Anders Wiklund/TT, Isabell Höjman/TT och Henrik Montgomery/TT

Lista: Här är jobben med bäst betalt i Sverige

Har svårt att bestämma dig för vad du vill bli när du blir stor? Eller har du valt din karriär, men känner dig inte riktigt nöjd? Om det är en rejäl månadslön du är ute efter har Nyheter24 har sammanställt vilka yrken som betalar allra bäst i Sverige.


Oavsett om man inte vet vilken utbildning som är rätt eller om man inte kan hitta ett yrke som passar, är siffrorna på lönespecifikationen en faktor i mångas beslut. Nyheter24 har tidigare skrivit om vilka utbildningar som du får betalt för att plugga, eller jobben med över 40 000 i lön trots ingen eller kort utbildning.

Här är jobben med bäst betalt i Sverige

Statistiska centralbyrån har sammanställt vilka yrken i Sverige som ger allra bäst lön, mellan 67 200 kronor och svindlande 144 700 kronor.

Lönerna som presenteras nedan är genomsnittlig månadslön under 2020.

1. Chefer inom bank, finans och försäkring, nivå 1

Hur blir man bankchef?

Det finns tyvärr ingen utbildning som garanterar dig ett jobb som bankchef. Men är du intresserad av just banker bör du välja en utbildning inom ekonomi och management. Självklart ska du sikta mot stjärnorna, men är det en tjänst som denna som du drömmer om är tålamod a till o.

Månadslön: 144 700

Foto: Lise Åserud/Scanpix/TT

2. General-, landstings- och kommundirektörer m.fl.

Hur blir man generaldirektör?

General-, landstings- och kommundirektörer arbetar med att utveckla och effektivisera landsting och kommunen. Likt bankchef finns det ingen spikrak väg för att nå ditt mål.

Månadslön: 95 000

3. Mäklare inom finans

Hur blir man mäklare inom finans?

Enligt studievägledare har personer inom denna typ av yrke ofta en civilekonom- eller civilingenjörsexamen med inriktning industriell ekonomi. Det är en fördel att ha läst ekonomi eller teknik på gymnasiet för att få behörighet till programmen som leder dig till ditt mål.

Månadslön: 91 100

Foto: Stina Stjernkvist/TT

4. Chefer inom bank, finans och försäkring, nivå 2

Se ovan! Nivå två innebär att du är snäppet under yrket som toppar lönelistan.

Månadslön: 80 500

5. Ekonomi- och finanschefer, nivå 1

"En ekonomichef ansvarar för arbetet på en ekonomiavdelning och har en nyckelroll i vidareutvecklingen av företaget/bolaget/organisationen eller myndigheten", skriver Framtid.

Som ekonomichef är du även bland annat ansvarig för att sätta upp en årsbudget, och ofta ansvarig för deklaration och skattefrågor.

Hur blir man ekonomichef?

Det kan vara lite olika vad ekonomichefer har för utbildningsbakgrund, men ofta någon form av utbildning inom ekonomi på högskola eller universitet. Ett krav kan vara att du har en akademisk examen inom ekonomi eller företagsekonomi. Men du kan behöva knega på i några år som exempelvis ekonom innan du får titeln ekonomichef.

Månadslön: 79 300

Foto: Claudio Bresciani/TT

6. Specialistläkare

Hur blir man specialistläkare?

Om det är specialistläkare som du ser dig som, gäller det att ha ett rejält läshuvud. Läkarprogrammet består av 12 terminer, vilket är sex år. Men om du vill bli specialistläkare måste du genomföra en specialiseringstjänstgöring (ST) efter din allmäntjänstgöring (AT).

Sedan är det bara att välja en av de 63 specialiteter som finns.

Månadslön: 79 200

7. Fastighets- och förvaltningschefer,nivå 1

Hur blir man fastighetschef?

Om det här yrket är ditt mål bör du ha en högskoleutbildning eller motsvarande kompetens genom arbete med inriktning mot ekonomi, byggnads- och/eller fastighetsteknik. Men som tidigare nämnt, det går inte att utbilda sig till just chef.

Här gäller det att vara driven och målinriktad!

Månadslön: 79 000


Foto: Henrik Montgomery/TT

8. Traders och fondförvaltare

Hur blir man fondförvaltare?

Återigen är det en utbildning inom ekonomi som krävs för att bli fondförvaltare. Du kan välja att läsa det treåriga ekonomprogrammet eller det fyraåriga civilekonomprogrammet, enligt Arbetsförmedlingen.

Du behöver även skaffa dig en så kallad SwedSec-licens, vilket innebär att du som rådgivare då får en kvalitetsstämpel som samtidigt fungerar som en kompetenssäkring. 

Månadslön: 77 100

9. Verkställande direktörer m.fl.

Hur blir man verkställande direktör?

Vi säger bara: ekonomi. Men det finns inte heller en utbildning som garanterar dig en yrkestitel som VD. 

Månadslön: 76 700

10. Driftchefer inom bygg, anläggning och gruva, nivå 1

Hur blir man driftchef?

Att vara chef inom gruva eller bygg är svårt – men väldigt kul för den som har sinne för det. Du kommer behöva en bred utbildning, gärna som ingenjör, och du behöver också ha bra koll på juridik och ekonomi. 

Månadslön: 75 800

Om du vill ha fem snabba tips i jakten på drömjobbet finns det att hitta här.

Foto: Henrik Holmberg/TT

Fler jobb med hög genomsnittslön i Sverige

11. Flygledare: 75 300

12. Forsknings- och utvecklingschefer, nivå 1: 74 700

13. IT-chefer, nivå 1: 73 900

14. Informations-, kommunikations- och PR-chefer, nivå 1: 71 900

15. Piloter m.fl.: 70 300

16. Professorer: 69 500

17. Personal- och HR-chefer, nivå 1: 69 300

18. Försäljnings- och marknadschefer, nivå 1: 68 800

19. Klinik- och verksamhetschefer inom hälsa och sjukvård nivå 1: 67 300

20. Inköps-, logistik- och transportchefer, nivå 1: 67 200

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!