Tisdag 19 Okt
Stockholm

LISTA: Här är de 10 bäst betalda yrkena i Sverige

Lön yrke jobb
Yrken med hög lön. Foto: Unsplash/TT

Vad ska man satsa på för karriär om man vill bli riktigt rik? Och hur får man ett jobb med hög lön? Här är topplistan över löner i Sverige.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Hur får man hög lön? 

Det är frågan många ställer sig när man står och väljer yrkesbana för framtiden. Och ja, självklart finns det vissa yrken som har bra mycket högre lön än andra. 

Här är yrkena med högst snittlöner 2019: 

1. Chef inom bank och finans – 143 000 kronor i månaden

Hur blir man bankchef?

Att bli högt uppsatt chef inom bankvärlden är svårt. Men om du är intresserad av finans och bank kan det vara bra att börja med att läsa ekonomi på högskolan. Känner du att du är en naturlig ledare finns det också managementutbildningar att gå. 

Tänk på att resan till en chefposition är mycket lång, det kan ta flera decennier att uppnå sitt mål. Glöm inte att ha kul på vägen och vara beredd att ändra dig om du upptäcker att chefslivet inte är din grej. 

2. Mäklare inom finans – 102 600 kronor i månaden

Hur blir man finansmäklare?

Att vara finans- och aktiemäklare innebär att man hjälper folk att köpa och sälja aktier, obligationer och värdepapper. Det kräver stor kunskap om finansvärldens mekanismer och bra sociala förmågor – konkurrensen är global och mycket hård. Precis som inom bankvärlden är det bra att ha utbildning inom ekonomi och finans från högskolan.

Finansmäklare är ett åtråvärt yrke (TT/Pontus Lundahl)

3. General-, landstings- och kommundirektör – 92 600 kronor i månaden

Hur blir man generaldirektör?

Här finns det ingen spikrak väg. Att vara "GD" är oftast slutet på en framgångsrik karriär inom ett akademiskt område. Här handlar det om både tur och skicklighet. Lycka till!

4. Specialistläkare – 78 700 kronor i månaden

Hur blir man specialistläkare?

Det här är det första jobbet på listan där det faktiskt finns en specifik utbildning. En specialistläkare är en utbildad legitimerad läkare som efter legitimationen går en ST-utbildning på minst fem år. Du får då förutom läkarutbildningen en specialistutbildning. 

Att komma in på läkarlinjen är väldigt svårt – och för den som kommer in väntar många år av tuff utbildning. Men om din dröm är att bli läkare är det bara att satsa!

Att bli läkare är tufft, men ger bra pengar och status (Bertil Ericson/TT)

5. Verkställande direktör (vd) – 78 300 kronor i månaden

Hur blir man vd?

Precis som med chefsjobb och andra högt uppsatta positioner så finns här ingen specifik utbildning eller spikrak väg. Men oavsett bransch har en vd alltid stor nytta av att ha god kunskap om juridik och ekonomi – därför är utbildningar inom dessa områden mycket bra att ha. 

6. Chefer inom bank, finans och försäkring, nivå 2 – 75 600 kronor i månaden

Hur blir man bank- eller finanschef?

Här är samma som punkt 1, men en nivå under. 

Banknäringen är attraktiv för många (Magnus Hjalmarson Neideman/TT)

7. Ekonomi- och finanschef – 75 600 kronor i månaden

Hur blir man ekonomi- eller finanschef?

Det börjar synas ett mönster här, eller hur? Kortfattat kan man säga att det är en bra idé att skaffa sig en bra utbildning inom ekonomi och finans – förutsatt att det är något man känner att man vill jobba med. Företag och organisationer letar alltid efter människor som kan ekonomi och juridiken omkring. 

8. Driftchef inom bygg, anläggning och gruva – 74 500 kronor i månaden

Hur blir man driftchef?

Att vara chef inom gruva eller bygg är svårt – men väldigt kul för den som har sinne för det. Du kommer behöva en bred utbildning, gärna som ingenjör, och du behöver också ha bra koll på juridik och ekonomi. Precis som med andra chefsjobb är vägen till toppen lång, och en stor del av utbildningen kommer med lång erfarenhet på jobbet.

Att jobba inom gruvindustrin är utmanande (Per Larsson/TT)

9. Flygledare – 73 800 kronor i månaden

Hur blir man flygledare?

Att vara flygledare är ett utmanande och ansvarsfullt jobb, då du ser till att flygplan kan lyfta och landa på ett säkert sätt. Man kan jobba både inom det civila och det militära som flygledare. 

Att bli flygledare kräver inte direkt några höga betyg – däremot ställs väldigt hårda krav på fysisk förmåga som hälsa, stresstålighet och syn. Utbildningen är 2,5 år och sker i Malmö. Tempot på utbildningen är högt och konkurrensen om lediga jobb kan vara hög. 

10. Informations-, kommunikations- och PR-chef – 73 700

Hur blir man chef inom pr och kommunikation?

Som alla andra chefsjobb ser vägen upp väldigt olika ut. Det finns flera olika utbildningar inom till exempel kommunikation, pr eller journalistik som kan vara väldigt bra att ha för den som vill göra karriär. 

Den här typen av yrken är väldigt bra för dig som är kreativ och social. 

Samtliga siffror är hämtade från SCB:s statistik

5 snabba tips i jakten på drömjobbet: 

1. Kolla kurser och poäng

Har du ett drömyrke? Kul att du hittat det du vill göra i livet! Om ditt drömyrke kräver högskoleutbildning kan det vara bra att kolla upp vad som krävs för att komma in på rätt utbildning. 

2. Ta reda på vad jobbet verkligen innebär

Att vara advokat, finansmäklare eller polis kanske ser häftigt ut på film. Men att sälja aktier är inte som i Wolf of Wall Street. Läs på ordentligt vad du faktiskt gör inom yrket och vad som förväntas av dig. Annars är risken att någon annan, som har en mer realistisk inställning, konkurrerar ut dig. 

3. Kontakta någon som jobbar inom yrket

Ett bra sätt kan vara att mejla någon som jobbar med ditt drömyrke. Fråga lite om hur en arbetsdag ser ut, vad personen har för utbildning och så vidare. 

Har du tur kanske du till och med få komma på studiebesök, var inte rädd för att fråga om du får komma förbi!

4. Kolla andra jobb inom samma bransch

Vill du bli chef? Då kommer du ha många jobb på vägen. Eller så kanske du inser att du faktiskt tycker det är roligare att göra något annat eller något liknande. Kolla vilka olika jobb din utbildning kan ge – vi lovar att det är fler än du tror!

5. Var inte rädd för att ändra dig

Bara för att du bestämt dig för framtidsyrket när du är 15 betyder det inte att du känner likadant när du är 20, 25 eller 30. Att byta bana kan vara jobbigt, men det är bättre att göra det man verkligen vill än att jaga en gammal dröm. 

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR: 

100 000 kronor i månaden! Här är svenska bolagen som ger monsterlöner

Elon Musk söker nya talanger – utan utbildning

LISTA: Här är de 20 yrken som har lägst lön i Sverige

Kommentera
Kopiera länk
Dela