Jobben som ger hög lön trots korta studier
Jobben som ger hög lön trots korta studier - Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT, Pontus Lundahl/TT

Jobben med över 40 000 i lön – trots ingen eller kort utbildning

Arbetslösheten är högre i Sverige än den varit på länge – trots det skriker många branscher efter personal. Här är jobben som ger dig en månadslön på över 40 000 kronor, utan långa utbildningar i bagaget, som Aftonbladet listar.


Coronapandemin drog in över Sverige förra året och slog hårt mot arbetsmarknaden. Trots att en hel del branscher skriker efter personal igen är arbetslösheten högre än vad som någonsin uppmätts i Sverige sedan 1997. 

Att jobba för en lön på över 40 000 kronor i månaden behöver inte vara så svårt som man kan tro. Några av de hetaste yrkena kräver bara några få månaders studier – och även en gymnasieutbildning kan ta dig långt. 

Tjäna extra pengar? Så gör du – enligt experten: "Skattefritt upp till 40 000"

Yrket med kort utbildning och 43 000 i lön

Trea på listan över yrken med hög behovslista ligger mjukvaru- och systemutvecklare Foto: Pontus Lundahl/TT

De yrken som det finns störst behov att anställa inom just nu är undersköterskor, hemtjänst och äldreboendepersonal. Grundutbildade sjuksköterskor ligger på andra plats. 

Som trea på listan över yrken med hög behovslista ligger mjukvaru- och systemutvecklare. Det är även yrket med högst medellön på 43 100 kronor i månaden och utbildningen behöver inte ta lång tid. Det finns även många olika sorters programmeringsutbildningar att välja på. 

– Du kan läsa en på Yrkeshögskolan på två år, eller en längre utbildning på universitet, men sedan finns det många privata aktörer som har kortare utbildningar, berättar experten Linnéa Fredin i en intervju med Aftonbladet.

Vilka högbetalda jobb kräver bara gymnasieutbildning? 

För den som vill bli undersköterska krävs ibland bara en gymnasieutbildning. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Den som vill börja arbeta som undersköterska, och har gått vård och omsorg på gymnasiet, kan söka jobb direkt. Det går även att komplettera studier genom att läsa på komvux eller folkhögskola. Att utbilda sig till undersköterska tar då omkring ett och ett halvt år. 

– Generellt, det du kan lära dig på gymnasiet kan du lära dig på komvux. Så det finns en del komvuxutbildningar som är inriktade på specifika program, säger Fredin till tidningen.

För att bli sjuksköterska krävs en universitetsutbildning på tre år, men inom yrket finns nästan alltid behov av personal, vilket långsiktigt kan bli ett säkert kort att satsa på.

Yrken med kort utbildning och hög lön

De yrkena ska du söka om du vill ha en hög lön utan en lång utbildning i bagaget Foto: Jessica Gow/TT

1. Mjukvaru- och systemutvecklare

Medellön: 43 100 kronor.

Utbildning: En termin till två år.

2. Företagssäljare

Medellön: 42 600 kronor.

Utbildning: Inga generella krav. För vissa tjänster krävs en gymnasieutbildning eller en eftergymnasial utbildning.

3. Grundutbildade sjuksköterskor

Medellön: 35 700 kronor.

Utbildning: Tre år.

4. Undersköterskor, hemtjänst, äldreboende

Medellön: 27 900 kronor.

Utbildning: Mellan 20 veckor och två år.

5. Lager- och terminalpersonal

Medellön: 27 900 kronor.

Utbildning: Inga generella krav. Det finns yrkesutbildningar på 24 veckor. Truckkort kan vara en fördel, som tar några dagar att ta.

Källa: allastudier.searbetsförmedlingen.sejobbland.se

Det bör du tänka på innan du väljer jobb

Det kan vara bra att tänka på innan man väljer yrke Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Experten understryker några generella tips som kan vara bra att tänka på innan man väljer yrke. Först och främst kan det vara bra att välja något man faktiskt vill göra och sedan upptäcka att det finns ett överskott i branschen. 

Sedan kan det även vara bra att sätta upp mål, och tänka på vad man vill ha ut av jobbet. Det kan vara bra att därför jämföra hur lång tid det tar att samla kompetens för de olika yrkena och vad det ger för möjligheter. 

Att ta hjälp av en expert kan också vara en smidig väg att gå enligt Fredin: 

– Har man svårt att sätta upp ett mål kan man söka hjälp hos en studievägledare. De är jätteduktiga på att hjälpa en att komma framåt. 

Man kan även se om man kan få studiemedel för utbildningen jobbet kräver. Sist men inte minst tipsar experten, enligt Aftonbladet, om att bibehålla en positiv inställning då även detta kan ta en långt i jobbdjungeln.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!