Malin Nilsson vill att HBTQ-personer ska få skaffa barn på samma villkor som heteropersoner.
Malin Nilsson vill att HBTQ-personer ska få skaffa barn på samma villkor som heteropersoner. - Foto: TT/Privat

Om Jimmie Åkesson får skaffa barn borde vem som helst få göra det

HBTQ-personer måste bevisa att de förtjänar att få barn – men det behöver inte heterosexuella.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Malin Nilsson är reporter på Nyheter24. Hon har tidigare skrivit om att flator är väldigt less på schyssta snubbar och att man måste sluta behandla män som primitiva djur.

Följ henne på Twitter här: @iamunderground

Igår skrev Nyheter24 om 21-åriga Matilda och 23-åriga Frida som inte får skaffa barn – för att de är för unga.

Trots att paret nästan helt har passerat utredningen för att få assisterad befruktning genom att genomgå undersökningar, möten och psykosociala tester har de alltså i sista stund fått avslag.

Region Örebro har nyligen infört en regel om att par som vill ha hjälp med att få barn måste båda partner vara minst 25 år.

En regel som inte bara är ett hån mot Matilda och Frida – utan hela HBTQ-communityn.

I Sverige talar vi ofta i positiv anda om vårt framgångsrika jämställdhetsarbete och öppna samhälle. Men vi HBTQ-personer vet att det ser annorlunda ut.

Även de system som är som gjorda för att stödja och hjälpa motarbetar oss ständigt.

Transpersoner genomgår alldeles för långa utredningar för att bevisa att de är säkra på sin identitet. Våldsbrott mot transpersoner går inte ens under kategorin hatbrott. Och vi bi- och homosexuella får alltid kämpa för att visa att vi är lämpliga som föräldrar, för att nämna några exempel.

Men ingen ifrågasätter straighta föräldrar. Ingen undrar om Jimmie Åkesson som representerar ett högerextremt parti är lämplig som förälder. Han behövde knappast gå igenom massa tester. Hans fru behövde knappast få sitt BMI mätt för att se om det är lämpligt för henne att vara gravid.

Det många heterosexuella inte förstår är privilegiet att leva i ett samhälle helt anpassat efter deras sexualitet. Aldrig ifrågasatt. Allt är mycket enkelt, särskilt när det kommer till barn.

Så länge du är hetero spelar det ingen roll om du är 14 eller 70 år gammal. Även om du är rasist, sexist eller dödssjuk är det ingen som ifrågasätter om du är lämplig som förälder och ber dig gå igenom massa tester. För så länge du kan bli gravid med ett enkelt ligg duger du tydligen precis som du är.

Ingen åldersgräns. Inga hälsoundersökningar. Inga samtal med psykolog. Nada. Zero.

Från dagen vi fyller 18 år får vi röka cigaretter, dricka alkohol, köra bil, gifta oss och till och med gå ut i krig. Det enda som krävs i utbyte är att se mitt id-kort.

Men hittar du som HBTQ-person någon som du vill skaffa familj med ska du tydligen bevisa att du fanimej förtjänar en unge.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde det vara lättare för HBTQ-personer att adoptera?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Norrköping: Polisen rapporterar om trafikolycka

Stockholm får grönt ljus för miljözon i city

EU-kommissionen har nu godkänt Stockholms nya miljözon som innebär att bensin- och dieselbilar portas, rapporterar lokaltidningen Mitti.

Stor förvirring i kring eldningsregler

Ja, elda på. Nej, elda inte alls. Förvirringen är stor när landets kommuner ska tolka regeringens nya avfallsregler.

Rapport: Nestlé sockrar barnmat till fattiga

Barngröt såld i Senegal har sex gram socker per portion – samma produkt i Schweiz har noll. Nestlé, världens största livsmedelsföretag, tillsätter socker och honung i produkter till småbarn som säljs till fattigare länder.

Efter fakturafusk – chef får gå

En chef hos installationsbolaget Bravida har fått sparken efter att personen pressat en medarbetare att fuska med sina fakturor. Detta rapporterar Dagens industri som fått uppgifterna bekräftade av bolagets kommunikationschef.

Sedlar och vapen runt död man – Israel anklagas

Israeliska agenter låg antagligen bakom ett spektakulärt mord på en libanesisk man med kopplingar till Hizbollah, hävdar landets inrikesminister. Tusentals dollar låg utspridda kring den döda kroppen, som hade "ett stort antal skottskador".