Ett stort antal böcker, skrivna med hjälp av AI, har dykt upp på Amazon.
Ett stort antal böcker, skrivna med hjälp av AI, har dykt upp på Amazon. - Foto: Unsplash

​Översvämning av AI-genererade böcker: "Måste oroa oss"

En stor mängd AI-genererade böcker har översvämmat Amazon. Med det medföljer flera risker för författaryrket in framtiden.


Nästan 300 böcker skrivna helt eller med hjälp av OpenAI:s AI-programvara ChatGPT listas på Amazon, enligt en artikel från The Independent. Dessa böcker spänner över olika genrer, inklusive fantasy och facklitteratur. Titlar inkluderar "ChatGPT smartare än människor?" och "Tjäna mer pengar med ChatGPT". Vissa har även använt ChatGPT tillsammans med bildgenererande AI för att skapa illustrerade barnböcker.

Denna trend har blivit ett växande problem för traditionella författare, då det blir allt svårare att skilja äkta författare från AI-genererat innehåll. En utgivare som identifierats av The Washington Post listar dussintals böcker på Amazon inom nischade ämnen, med misstänkta femstjärniga recensioner som stödjer verksamheten.

OpenAI släpper ny tjänst för företag – det här gäller

Utmaningar och konsekvenser

Uppkomsten av AI-genererade böcker på Amazon utgör en ny verklighet för författare som försöker sälja sina böcker online. Medan vissa författare utnyttjar AI för att skapa innehåll som annars inte skulle existera, uppstår det ibland problem med autenticitet och kvalitet. AI-teknik lär sig att skriva genom att skanna miljontals sidor av existerande text, vilket även kan leda till plagiat. 

Mary Rasenberger, verkställande direktör för författargruppen Authors Guild, uttrycker oro över att dessa böcker för The Independent. Hon menar att böckerna kommer att översvämma marknaden och att många författare kommer att bli arbetslösa. Hon betonar behovet av transparens från både författare och plattformar gällande hur dessa böcker skapas för att undvika en tillströmning av lågkvalitativa böcker:

"Det här är något vi verkligen måste oroa oss för, de här böckerna kommer översvämma marknaden och många författare kommer förlora jobbet."

Använde AI-genererad konst i marknadsföring: "Jag är färdig"

Etikforskaren: "Tappa bort vad sanning är"

Amazon har än så länge inte ändrat eller reviderat sina policyer för Kindle-butiken gällande författares användning av AI eller andra automatiserade skrivverktyg. En talesperson för Amazon säger till The Independent att "alla böcker i butiken måste följa våra innehållsriktlinjer, inklusive att följa upphovsrättslagar och alla andra tillämpliga lagar"

Margaret Mitchell, chefsforskare i etik vid AI-startupen Hugging Face, uttrycker oro för att AI-genererat innehåll kan leda till massförvirring och förlust av sanningen:

"Det största problemet är att tappa bort vad sanning är.", säger hon till The Washington Post

Läs mer: Nya AI-produkterna som kan ersätta din smartphone

Läs mer: Nya Wi-Fi-teknologin certifieras: "Banbrytande"

Informationen och texten i artikeln är framtagen med hjälp av AI-verktyg. Den är därefter bearbetad och faktagranskad av Nyheter24

AI
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!