Kan AI-teknologi göra det möjligt att prata med djur?
Kan AI-teknologi göra det möjligt att prata med djur? - Foto: Unsplash

Ny AI-forskning – så kan vi prata med djur

Kan AI låta dig ha en konversation med din hund? Kanske inte, men det har skett betydande framsteg inom fältet de senaste åren.


Det pågår flera forskningsprojekt med syfte att avkoda kommunikationen mellan djur med hjälp av AI. Ett av dem är Earth Species Project, en idéell organisation grundad av entreprenören Aza Raskin, son till en av Apples mest inflytelserika ingenjörer, Jef Raskin.

Projektets arbete fokuserar på att utveckla AI-modeller, liknande ChatGPT, men för djurdomänen. Dessa modeller ska kunna analysera djurläten, rörelser och beteenden. Ett av målen är att förstå och klassificera djurläten i tusentals timmar av inspelningar. Forskningen strävar efter att använda AI för att övervaka ekosystemens hälsa genom inspelningar, vilket kan bidra till bevarandet av arter och miljöer.

OpenAI släpper ny tjänst för företag – det här gäller

Förstå ickeverbal kommunikation

Grundandet av ESP inspirerades av framsteg inom maskininlärning och språkbehandling. Forskare vid projektet studerar hur AI kan användas för att representera djurkommunikation i flera dimensioner, liknande hur mänskliga språk representeras i stora språkmodeller som ChatGPT. Denna teknik kan potentiellt användas för att tolka olika djurarters kommunikation, inklusive icke-verbala former som bi-danser. 

I en artikel från The Decoder jämför Raskin sitt arbete med rymdkapplöpningen, där resan är lång och utmanande men full av möjligheter för vetenskapliga upptäckter.

Nya AI-produkterna som kan ersätta din smartphone

Förstå hästar och hundar

En annan aspekt av forskningen fokuserar på AI-metoder för att hjälpa människor att förstå signaler från tamdjur som hästar, katter och hundar, något som AI-forskaren Hedvig Källström i samarbete med Sveriges Lantbruksuniversitet ska utforska. Målet är att tolka tecken på smärta, stress eller depression som djuren kan uttrycka genom sina ansiktsuttryck och beteenden.

– En viktig del av att ha djur är att kunna förstå dem för att ge dem ett bra liv och öka deras välmående, säger hon i en intervju med universitetet.

Bandet som lurade Spotify – tjänade hundratusentals kronor

AI är inte magi 

Trots den snabba utvecklingen de senaste åren är det dessvärre inte möjligt att ha en konversation med din hund än. I en artikel från DW förklarar Keven Coffey, forskare vid University of Washington att AI inte är magi:

 – AI och djupinlärnings-verktyg är inte magi. De kommer inte plötsligt att översätta alla djurläten till engelska. Det hårda arbetet utförs av biologer som behöver observera djur i en mängd olika situationer och koppla samman ljuden med beteenden, känslor, etcetera, säger han till tidningen.

Konceptet av ett språk är unikt till människor menar Coffey.

– De gnagare vi studerar är definitivt mycket sociala och mycket kommunikativa. De läten de frambringar är mycket varierade och bär på olika typer av information, men jag skulle ändå inte betrakta det som ett språk.

Informationen och texten i artikeln är framtagen med hjälp av AI-verktyg. Den är därefter bearbetad och faktagranskad av Nyheter24.

Läs mer: OpenAI till New York Times efter stämningen: "Manipulerat"

AI
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!