Rättspsykiatriker Agnas Aspaas och Terje Tørrissen.
1 av 3
Rättspsykiatriker Agnas Aspaas och Terje Tørrissen. - Foto: Lise Åserud / SCANPIX
Läkarna kan återigen komma att försöka få Breivk att röntga huvudet.
2 av 3
Läkarna kan återigen komma att försöka få Breivk att röntga huvudet. - Foto: Heiko Junge / SCANPIX
"Breivik är narcissist men tillräknelig".
3 av 3
"Breivik är narcissist men tillräknelig". - Foto: Vegard Grøtt / SCANPIX

Läkarna vill magnetröntga Breiviks huvud

Om Oslo tingsrätt beslutar att döma Breivik till vård kommer samma läkare som en gång friskförklarat honom att ansvara för behandlingen.


OSLO. Rättegångsveckan inleds där den förra tog slut - med att psykiatrikerna redogör för huruvida Anders Behring Breivik är straffrättsligt tillräknelig eller inte.

På måndagen kommer psykiatrikerna Agnar Aspaas och Terje Tørrissens att lägga fram sin rapport. Enligt dem är Breivik tillräknelig men lider av en asocial personlighet och narcissism, skriver NRK.

Bedömde honom som frisk - får ansvaret att vårda

Under tre veckor i mars letade 18 läkare, psykologer och vårdare efter möjliga tecken på psykoser hos Breivik, men hittade inga. Trots det är det samma grupp som kommer att ansvara för att lägga fram en behandlingsplan om Oslo tingsrätt beslutar att döma honom till sluten vård.

Om så blir fallet väntas behandlingsplanen ta upp till ett år att färdigställa.

– Om domstolen säger att han var psykotisk den 22 juli och inte kan straffas är det ett faktum som vi lägger till grund. Då börjar vi om på nytt med att göra en grundlig värdering av alla möjliga diagnoser. Vi kommer att ta god tid på oss, säger Yngve Ystad, avdelningsöverläkare på RSA Dikemark, till VG.

Man kommer bland annat att återigen försöka övertala Breivik att gå med på att göra en magnetröntgen av huvudet, något som massmördaren och terroristen tidigare vägrat.

Det kommer att bli säkerhetsavdelningen vid Dikemark som får ansvaret att driva det nya enmanssjukhuset på Ilafängelset, som är specialbyggt för Breivik.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Handelsbankens vinst minskar något

Amnesty: Mörkt år för mänskliga rättigheter

De många pågående konflikterna i världen har fått förödande konsekvenser för civila – och AI:s snabba intåg har gjort att desinformation sprids som en löpeld. Amnesty International målar en mörk bild av läget för mänskliga rättigheter globalt i sin årsrapport.

VMA om kraftig brand i Södertälje

Ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA) har utfärdats till boende i Södertälje med anledning av en brand i en industrilokal, rapporterar P4 Stockholm.

"Tiktok är inte vilket företag som helst"

Tiktok slängs ut ur USA. Eller? En rättslig strid väntar sannolikt, som kan ta flera år. Hur den prövningen kommer att falla ut är jättesvårt att sia om. Det är ytterst en fråga om en tolkning av konstitutionen, säger Nils Ivars, på advokatfirman Vinge i Sverige, som även är advokat i New York.

Polisen i Växjö rapporterar om brand

"Rökutveckling på Vänortsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.

Blinken till Peking – ska pressa Kina om kriget

Kina stöttar den ryska försvarsindustrin, enligt USA. Peking tillbakavisar anklagelserna. Nu reser USA:s utrikesminister Antony Blinken till Kina för att öka trycket på supermakten om Ukrainakriget.