Hackare läcker information om ryska soldater.
Hackare läcker information om ryska soldater. - Foto: Stella Pictures och Pexels

Hackare läcker mejl och information om ryska soldater

Ett cyberkrig pågår jämsides med det militära kriget i Ukraina och nyligen ska hackare ha läckt information om 120 000 ryska soldater. En attack som attribuerats hackerkollektivet Anonymous – som nu förnekar inblandning.


Den 24 februari inledde ryska trupper en invasion av Ukraina och nu råder fullskaligt krig i landet. Läs vad som hände, dag för dag, under krigets första månad.

Under de senaste dagarna har världen chockats av bilder på avrättade civila i den ukrainska staden Butja, vilket lett till anklagelser om krigsbrott. Här kan du läsa mer om det.

Anonymous tar inte på sig läckan

Flera hackare har på sistone, för att ryska soldater ska ställas inför rätta för krigsbrott, läckt personlig information om drygt 120 000 soldater. Informationen ska, enligt International Business Times, innefatta exempelvis namn, passnummer och födelsedatum.

Flera medier, däribland Newsweek, har hävdat att det löst sammansatta hackerkollektivet Anonymous ligger bakom läckan, men nätverket tillbakavisar uppgifterna i en tweet.

Tidigare har dock Anonymous kommenterat läckan och länkat till en sajt där informationen finns att tillgå.

"Alla soldater som deltar i invasionen av Ukraina bör ställas inför rätta för krigsbrott", skrev man då på Twitter. 

Tusentals mejl läckta

Däremot har hackerkollektivet tagit på sig en attack mot den ryska advokatbyrån Capital Legal Services. Man läckte då drygt 200 000 hemligstämplade mejl.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!