Bilderna från Butja väcker avsky världen över.
Bilderna från Butja väcker avsky världen över. - Foto: Rodrigo Abd/AP/TT

Bilderna visar massaker i Ukraina – ryska svaret: "Iscensatt"

Döda människor med bakbundna händer och civila nedslängda i massgravar. Det är vad som syns på några av de bilder som nu publicerats från ukrainska Butja. Men den ryska ledningen slår ifrån sig anklagelserna om krigsbrott – och hävdar att bilderna är en del av en kampanj.
Varning för starka bilder.


Den 24 februari påbörjade ryska trupper en invasion av Ukraina och nu råder det fullskaligt krig i landet. Här kan du läsa om krigets första månad.

Under den gångna helgen kunde världen, med stor chock och förskräckelse, ta del av bilder från staden Butja nordväst om Ukrainas huvudstad Kiev. 

Foto: Rodrigo Abd/AP/TT

Bilderna från Butja visar på "avsiktlig massaker"

På bilderna syns nämligen hur civila, med bakbundna händer, skjutits och dumpats på stadens gator eller i massgravar med hundratals andra. Det hela beskrivs, av Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba, som en "avsiktlig massaker".

Foto: Vadim Ghirda/AP/TT

Samtidigt har flera världsledare fördömt dåden och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen beskriver hur hon är förskräckt över bilderna från Butja.

”Förövare av krigsförbrytelser kommer att ställas till svars", skriver hon i ett inlägg på Twitter.

Ryska svaret om Butja: "Planerad kampanj"

Foto: Vadim Ghirda/AP/TT

Men den ryska ledningen förnekar all inblandning och menar på att "inte en enda civil skadats" i samband med rysk belägring. På Telegram skriver Rysslands försvarsdepartement, enligt Reuters, följande:

"Det ser ut som en planerad kampanj från media. Att ta i beaktning är att trupperna lämnade Butja den 30 mars. Varför kom inte dessa bilder förrän fyra dagar sedan? Att de dyker upp först nu bevisar att det är falska”.

Foto: Rodrigo Abd/AP/TT

”Kropparna i videon verkar ha placerats ut avsiktligen för att skapa mer dramatiska bilder”.

I stället menar man att bilderna är "iscensatta" och att det i själva verket är den ukrainska armén som attackerat staden efter att ryska trupper dragit sig tillbaka. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!