Nerijus Bilevicius mördade Lisa Holm i juni 2015.
Nerijus Bilevicius mördade Lisa Holm i juni 2015. - Foto: Polisen

Lisa Holms mördare Nerijus Bilevicius ville bli friad – dödades i fängelset

Nerijus Bilevicius, 42, hade inlett en resningsansökan för att frias för mordet på Lisa Holm när han dödades av en medfånge i litauiskt fängelse.
– Vi hade fått in lite nya uppgifter, säger advokaten Björn Hurtig till Expressen.


17-åriga Lisa Holm försvann i samband med att hon skulle ta sig hem från sitt sommarjobb på ett kafé i västgötska Blomberg den 7 juni 2015. 

Efter en massiv sökinsats hittades flickan död i en arbetsbod, och kort därpå greps den litauiske medborgaren Nerijus Belevicius misstänkt för mordet. 

Han dömdes sedan till livstids fängelse för dådet i både tings- och hovrätten.

Belevicius satt bara en kort tid i svenskt fängelse, innan han på egen begäran flyttades till fängelse i Litauen, här kan du läsa mer om det.

Nerijus Belevicius knivmördades av medfånge

Den 3 augusti 2022, knivhöggs Lisa Holms mördare ihjäl på fängelset Marijampoles rastgård av medfången Robert Ralyun, 43. Enligt litauiska tidningen Delfi ska en utredning av dödsfallet presenteras i början av 2023. 

– Enligt förundersökningen blev offret attackerat med en hemmagjord kniv och dog på väg till sjukhuset, säger Tautvile Merkeviciute, talesperson på åklagarmyndigheten i Kaunas till tidningen. 

Lisa Holm mördare ville frias 

Till Expressen säger advokaten Björn Hurtig att Nerijus Belevicius hade inlett en ansökan om resning för att blir friad för mordet på Lisa Holm strax innan han dog. 

– Jag blev kontaktad av en person som hade kontakten med Nerijus som ville dra i gång en ansökan om resning. Det ville jag givetvis, sedan kan jag inte säga mer om grunderna av förklarliga skäl, säger han till tidningen och fortsätter: 

– Vi hade fått in lite nya uppgifter om vissa saker i det där målet och höll på att undersöka om vi skulle gå in med en resningsansökan. Då fick jag veta att han var avliden. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!