Litauen.
1 av 2
Det har varit lite oklart huruvida Lisa Holms mördare Nerijus Bilevicius ska flyttas till Litauen eller inte. - Foto: Polisen/TT
Men i dag kom det slutgiltiga beslutet från Kriminalvården om att han faktiskt ska flyttas till sitt hemland för att avtjäna sitt livstidsstraff där.
2 av 2
Men i dag kom det slutgiltiga beslutet från Kriminalvården om att han faktiskt ska flyttas till sitt hemland för att avtjäna sitt livstidsstraff där. - Foto: Polisen

Nu är det klart: Lisa Holms mördare Nerijus Bilevicius lämnas ut

Nu är det klart vad som händer med Lisa Holms mördare Nerijus Bilevicius.


Tidigare i år kom ett beslut från Kriminalvården om att Lisa Holms mördare Nerijus Bilevicius efter eget önskemål skulle flyttas från Sverige till Litauen. Sedan dess har det dock varit några turer fram och tillbaka.

Men i dag kom det slutgiltiga beslutet från Kriminalvården om att han faktiskt ska flyttas till sitt hemland för att avtjäna sitt livstidsstraff där. I Litauen är livstids fängelse, till skillnad från i Sverige, just livstids fängelse.

– Processen med strafföverföring till Litauen går vidare. Nästa steg är att planera transporten, säger Per Henrik Hedbrant, chef för sektionen för internationella och andra särskilda klientärenden, till Expressen.

Nerijus Bilevicius. Bildkälla: Polisen

Tanken från Kriminalvården är att flytten ska hjälpa Nerijus Bilevicius att återanpassas.

– Kriminalvårdens uppdrag är att klienten ska komma bättre ut efter en verkställighet. Vi finner vid en helhetsbedömning av samtliga faktorer att hans sociala återanpassning underlättas av att verkställigheten fortsättningsvis sker i Litauen, säger Per Henrik Hedbrant till Expressen.

Exakt när Nerijus Bilevicius ska flyttas till Litauen är ännu oklart. Han kan dock komma att hamna i det ökända skräckfängelset Lukiskes som ligger i Litauens huvudstad Vilnius, skriver Expressen.

Se också klippet om hur mycket Sveriges värsta mördare tjänar i fängelset – helt skattefritt:

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
Senaste nytt

Örike vill ha bort mobiler i skolan

Svenska gäng svindlar i Norge

1 timme sedan
Svenska kriminella gäng ägnar sig även åt bedrägerier i Norge, enligt den norska storbanken DNB. De har haft god framgång, säger Sebastian E. Takle, avdelningschef på bankens enhet för arbete mot nätbedrägerier till näringslivssajten E24.

Viaplays rapport försenas på nytt

1 timme sedan
Viaplay har återigen missat att publicera sin rapport för det det tredje kvartalet på utsatt datum.

Många skattefel hos matbudsföretag

1 timme sedan
Skatteverket har utrett 74 företag som erbjuder matleveranser och i 90 procent av fallen har verket fattat beslut om skattehöjningar på i genomsnitt en miljon kronor.

Arbete med Tidöavtalet kan belönas med högre lön

igår 22:12
Regeringen vill höja lönen för tjänstemän som "biträder" i genomförandet av Tidöavtalet, rapporterar Dagens Nyheter. Patrik Hall är statsvetarprofessor på Malmö universitet och han anser att det ruckar på grundläggande principer. Vem har sanktionerat det här? säger han till DN.

Uppåt på Wall Street i november

igår 22:08
New York-börsens ledande index gick åt olika håll på torsdagen, den sista handelsdagen i november. Men räknat på hela den gångna månaden steg de kraftigt alla tre, breda S&P 500-index med 9,6 procent, Dow Jones industriindex med 9,2 procent och tekniktunga Nasdaqs kompositindex med 11,2 procent