Ett stort sökpådrag med poliser och viltvårdsexperter pågår efter det förmodade lejon som tros vara på rymmen.
Ett stort sökpådrag med poliser och viltvårdsexperter pågår efter det förmodade lejon som tros vara på rymmen. - Foto: Annette Riedl/AP/TT

Polisen blåser av lejonjakten i Berlin – lejonet tros vara ett vildsvin

Mystiken tätnar kring den lejoninna som uppges vara på rymmen i Berlin. Jakten pågår med helikoptrar och drönare. Vapen med bedövningspilar är redo att avfyras – men trots utökade sökinsatser har inget djur ännu infångats.


Sökinsatsen efter rovdjuret utökades på fredagen, uppger tyska medier. Jakten började efter att polis larmats då två personer natten till torsdag skickat in en film från en mobiltelefon, där ett djur ses jaga ett annat djur. Efter att ha analyserat filmen bedömde polisen att ett av djuren är en lejonhona.

Ett mysterium

Polisen själv ska också ha fått syn på djuret senare, enligt nyhetsbyrån AFP. Jakten med helikoptrar, ett bepansrat fordon och beväpnade jägare har koncentrerats till områdena Kleinmachnow, Teltow och Stahnsdorf söder om den tyska huvudstaden. Insatsen förstärktes på fredagen då ytterligare ett hundratal poliser inkallades.

Var det eventuella vilddjuret skulle komma ifrån är dock fortfarande ett mysterium. Det saknas inget lejon varken från lokala zoo, cirkusar eller boenden för omhändertagna djur. Om det verkligen rör sig om ett lejon handlar det i så fall troligtvis om ett lejon som hållits av en privatperson, enligt viltexperter.

Inte övertygad

Det finns ingen lag som hindrar privatpersoner från att ha ett lejon i den tyska delstaten Brandenburg, som omger delstaten Berlin, enligt den tyska nyhetsbyrån DPA. Men myndigheter måste meddelas om man vill ha det vilda kattdjuret på privat mark.

I Berlin är det dock olagligt för privatpersoner att ha ett lejon.

Men det är inte alla som är övertygade om att det faktiskt rör sig om en lejonhona. Cirkusdirektören Michel Rogall från Teltow, som den tyska tidningen Tagesspiegel har talat med, säger att han skulle bli mycket förvånad om det visar sig stämma.

— Om det är ett lejon ska jag äta upp min hatt, säger han till tidningen.

Sökandet koncentreras till områden söder om Berlin.

Nu har tyska Bild rapporterat om att jakten har blåsts av då lejonet tros ha varit ett vildsvin.

TT
/
Zoo
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!