Kontrollrummet i Bangalore.
Kontrollrummet i Bangalore. - Foto: Aijaz Rahi/AP/TT

Historisk landning på månens sydpol – Indiens rymdsond först i världen

Den indiska månsonden Vikram har lyckats landa på månens sydpol, meddelar rymdstyrelsen Isro från rymdcentret i Bangalore. Det är första gången människan klarar av en mjuklandning i detta område.


— Sir, vi klarade att mjuklanda på månen, säger Isro-ledningen i direktsändning, i en hälsning till landets premiärminister Narendra Modi som befinner sig i Sydafrika.

— Indien är nu på månen! utropar Modi tillbaka i livesändningen.

— Denna framgång tillhör hela mänskligheten. Även det globala syd kan klara av sådana här prestationer – vi kan alla sikta mot månen!

Under sändningen kunde indierna och övriga världen följa hur landaren kopplades loss från den kretsande farkosten Chandrayaan 3. Med hjälp av motorer saktade den sedan ned från en hastighet på över 6 000 kilometer i timmen, och sänktes ned de 30 kilometerna till månytan.

Det är första gången människan klarar av en mjuklandning i detta område på vår närmaste grannhimlakropp. Det är en stor prestigeseger för den växande stormakten Indien – särskilt som Ryssland så sent som häromdagen misslyckades i ett liknande landningsförsök.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!