En ny kattlag införs i Finland.
En ny kattlag införs i Finland. - Foto: P. Solomon Banda/AP/TT och Kent Skibstad/NTB/TT

Här införs ny kattlag – förbjuder fri förökning

En ny kattlag har trätt i kraft i Finland. Syftet med denna är att minska antalet vildkatter genom att förhindra fri förökning bland landets katter.


Vid årsskiftet infördes en rad nya lagar och förordningar i Sverige, däribland en som ger ordningsvakter fler befogenheter och en som innebär att elsparkcyklar måste trafikförsäkras

Här är de nya lagarna som började gälla 2024

Finland inför ny kattlag

Och Sverige är inte det enda landet där ett nytt år innebär nya lagar. I Finland har man nämligen infört en ny lag som ska förbjuda okontrollerad förökning av katter, rapporterar Yle. 

Detta ska ske genom att kattägare steriliserar, kastrerar eller övervakar djuren, så att antalet vildkatter i landet minskar. 

Ny hundlag börjar gälla 2024 – berör 260 ägare i Sverige

Foto: Martina Holmberg/TT

Här är den nya kattlagen – stenhårda kraven gäller i hela Europa

Den nya lagen innebär också att veterinärer såväl som polis tillåts ingripa mot kattägare som inte följer det nya regelverket och i extrema fall kan de till och med omhänderta katter. 

Djurskyddsorganisation vill se tuffare åtgärder

Enligt Yle vill den finska djurskyddsorganisationen SEY se ännu hårdare åtgärder i form av exempelvis förbud mot att katter som inte är kastrerade eller steriliserade får vistas utomhus. 

Utöver detta vill de se ett kattregister, likt det som finns i Sverige sedan början av 2023.

Här är katterna som INTE omfattas av kattlagen

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!