Frankrikes president Emmanuel Macron under tisdagens tal och frågestund i Élyséepalatset.
Frankrikes president Emmanuel Macron under tisdagens tal och frågestund i Élyséepalatset. - Foto: Aurelien Morissard/AP/TT

Macron: Vi har alla ess på handen

Franska skolbarn bör lära sig nationalsången och kan snart få skoluniform. De vuxna får hoppas på skattelättnader. Det var några av alla budskap president Emmanuel Macron presenterade i ett tv-sänt tal på tisdagen.


Ett halvt dussin tv-kanaler och några radiostationer sände presidentens tal till nationen, utsatt på bästa sändningstid.

Och Macron pratade, i drygt två timmar presenterade han sina visioner för ett bättre och starkare Frankrike.

— Vi har alla ess på handen för att nå framgångar, sade han om nationens utmaningar under en global kris.

Och det börjar med barnen.

Starkare tillsammans

— Skoluniformer, som tar bort ojämlikheter mellan familjer och samtidigt skapar en grund för visad respekt, ska testas på frivillig basis i omkring hundra skolor, sade Macron.

— Frankrike blir starkare om vi kan förenas, om vi lär oss att dela värderingar, en gemensam kultur, respekt i klassrummen, på gatorna och i kollektivtrafiken och affärer.

Därför förespråkade han också att nationalsången, Marseljäsen, ska läras ut redan i förskolorna.

— Varje ny generation fransmän måste lära sig vad republiken står för, sade han.

Han sade sig också vilja reglera barns skärmtid i hemmen, men gav inga förslag på hur staten skulle göra det.

Ser ljust på framtiden

Macron, som inte har majoritet i parlamentet i ryggen, lovade att arbeta för sänkta skatter och lägre arbetslöshet. Samtidigt kom löften om skärpta gränskontroller, fler poliser på gatorna och krafttag mot droger och radikala islamister.

Presidenten går stukad in i 2024, efter fjolårets protester mot höjd pensionsålder och våldsamma upplopp efter polisvåld. Och tidigare under tisdagen buades han ut på en skola han besökte.

Men med ett olympiskt spel i Paris i sommar och flera nyutnämnda ministrar bland åhörarna sade han sig se ljust på framtiden.

— Våra barn kommer att få ett bättre liv i morgon än det vi har i dag, lovade han.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!