FN:s chef för mänskliga rättigheter Volker Türk säger att israeliska bosättningar riskerar att eliminera varje praktisk möjlig till en palestinsk stat.
FN:s chef för mänskliga rättigheter Volker Türk säger att israeliska bosättningar riskerar att eliminera varje praktisk möjlig till en palestinsk stat. - Foto: Salvatore Di Nolfi/AP/TT

FN: Israeliska bosättningar utgör krigsbrott

En utökning av de israeliska bosättningarna i de ockuperade palestinska territorierna utgör ett krigsbrott och riskerar att eliminera "varje praktisk möjlighet" till en livskraftig palestinsk stat, varnade FN:s chef för mänskliga rättigheter Volker Türk under fredagen.


Skapandet och utvidgningen av bosättningar innebär att Israel förflyttar sin egen civilbefolkning till ockuperade områden, något som har accelererat från 1 november 2022 till 31 oktober 2023, enligt en ny rapport från FN.

"Sådana förflyttningar utgör ett krigsbrott som kan medföra individuellt straffrättsligt ansvar för de inblandade", sade han i en rapport till FN:s råd för mänskliga rättigheter.

Enligt internationell lag är det olagligt för Israel att upprätta bosättningar på dessa palestinska territorier.

Trots stark kritik har Israel under de senaste årtiondena byggt dussintals bosättningar på Västbanken.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!