Mexikos president Andrés Manuel López Obrador håller dagliga presskonferenser. Arkivbild.
Mexikos president Andrés Manuel López Obrador håller dagliga presskonferenser. Arkivbild. - Foto: Marco Ugarte/AP/TT

Mexiko försvarar mjuk hållning mot knarkgäng

Mexikos president Andrés Manuel López Obrador försvarar sig mot kritik om att myndigheter inte är tillräckligt hårda mot landets knarkkarteller. I ett utspel förklarar presidenten varför han tror på "kramar, inte kulor" som angreppssätt mot de våldsamma och mäktiga knarkgängen.


Vänsterledaren López Obrador från partiet Morena utvidgade sitt resonemang med att Mexiko inte ska pressas att agera våldsamt genom påtryckningar från andra länder – främst USA.

— Vi ska inte agera polis för utländska regeringar. Mexiko först, vårt hem kommer först, sade han på fredagen på sin dagliga presskonferens.

Till skillnad från företrädare på presidentposten så har López Obrador valt att minska den federala militärens väpnade insatser mot knarkkarteller, som i sin tur är beväpnade och nyttjar brutala metoder.

Men presidenten hävdar att "våld inte kan bekämpas med våld" och säger att knarkkarteller ofta idkar social verksamhet på platser dit Mexikos myndigheter inte når.

Dessutom konstaterar han att den nya vågen av kemiskt tillverkade droger, ofta producerade i Kina, har blivit ett större problem än narkotika från Latinamerika.

USA:s ambassad i Mexiko har inte kommenterat presidentens utspel.

Invånare i områden där knarkkarteller utövar inofficiell makt, ofta genom våld, sade att presidentens analys inte stämde med verkligheten.

— Han gör narr av oss, sade en restaurangägare i delstaten Michoacan som hävdade att han länge och under hot fått betala avgifter till knarkkarteller.

TT
/
Hot
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!